Boris Milošević: Đapićeva inicijativa je jako opasna

Vijesti 18. ruj 201710:44 > 10:47
N1

Zastupnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević gostovao je u Studio uživo N1 televizije.

Milošević je komentirao inicijativu Ante Đapića vezano za pripremu referenduma kojim bi se tražila promjena načina izbora manjinskih zastupnika u Sabor.

“Desnica nema namjeru ponuditi rješenja ključna za pitanja u državi, već želi izazvati političke potrese i zabiti klin suradnji manjina s vlasti”, kaže Milošević i poručuje da prava ne bi smjela biti tema referenduma.

“Ovdje je namjera da se smanje prava manjina”, ocjenjuje ističući da sadašnji sustav izbora manjinskih zastupnika nije savršen, ali da je primjeren današnjem trenutku.

Na konstataciju da se u javnosti često mogu čuti kritike jer osam manjinskih zastupnika ili pet posto njih od ukupnog broja u Saboru presuđuje tko će biti na vlasti, odgovorio je: “Mislim da je to jedna fama koja se vrlo često izvlači. Ako uzmemo sadašnju Vladu, građani su na izborima dali podršku desnom centru, a Plenković je kao relativni pobjednik dao ruku suradnje Mostu i manjinskim zastupnicima. Mi nismo bili taj odlučujući jezičac. Gledajući u povijesti 2007. je bila godina kada su manjine odlučivale o Vladi. Ali cijelo vrijeme su imale konstruktivniu ulogu, posebno kada se ulazilo u EU. Ova incijativa je jako opasna, čak i ako ne bi bilo referenduma, ako uzemo da Đapić nije glasao za Zakon o Ustavnim pravima manjina te da je izjavljivao da bez ustaškog pokreta ne bi bilo ni Hrvatske.”

Komentirao je i najavu šefa IDS-a Borisa Milteića koji je u intervjuu za TNT najavio da će predložiti da se zakonski zabrane fašistički simobili i po uzoru na rješenje kakvo imaju u Italiji, oni koji krše zakon kazne zatvorskom kaznom.

‘Premještaj ploče u Novsku nije rješenje’

“Načelno, podržavamo tu inicijativu, ali mislim da bi jedan takav prijedlog trebao postići širi društveni konsenzus. Tu je važno obrazovanje i edukacija da su takvi simboli neprihvatljivi”, kaže Milošević.

Iako SDSS podržava vladu Andreja Plenkovića, nije zadovoljan rješenjem da se ploča HOS-a s natpisom “Za dom spremni!” premjesti iz Jasenovca u Novsku.

“To je ustaški pozdrav pod kojim su deseci tisuća ljudi deportirani i ubijani. Tu je jasno o čemu se radi. Premješataj ploče iz Jasenovca u Novsku svakako nije rješenje, jer se mi tome i dalje bavimo. Mi želimo da taj pozdrav ne bude društveno prihvatljiv i ako je potrebno da ga se zabrani zakonom, bilo da se uzvikuje na stadionu ili da je na grbu neke udruge”, kaže Milošević.

Ističe da SDSS jednako tako osuđuje i neodobrava bilo koji četnički simbol.

Milošević zaključuje da su se danas prava manjina u Hrvatskoj “definitivno pogoršala” u odnosu na razdoblje kada je Hrvatska bila kandidatkinja za ulazak u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.