Što stručnjaci kažu o ispadu Martine Dalić u Saboru?

Vijesti 18. ruj 201718:23 > 18:26
N1

Ministrica gospodarstva i poduzetništva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, u Saboru je u petak žestoko reagirala na izlaganje Mostova zastupnika Mire Bulja, koji je gradnju termoelektrane Peruća usporedio sa srpskom agresijom iz Domovinskog rata, koju je predvodio Ratko Mladić.

Stručnjakinja za komunikaciju Ljiljana Buhač kaže da ministrica Dalić nije smela izgubiti samokontrolu te da je nitko nije ni pitao za djedovinu, pa ne znamo pozadinu cijele priče. ‘Dogodilo joj se da su emocije upravljale njome, a ne ona svojim emocijama’, smatra stručnjakinja za komuniciranje. Podsjeća pritom na osnovno pravilo, a to je ‘tko vas naljuti, on je pobijedio’. Bulj je postigao ono što je htio. Buhač smatra da je Dalić trebala emocije držati pod kontrolom i suzdržati se. Teške se stvari, ističe, mogu reći na mekan način. ‘Nije smjela ići na njegovu razinu, mogla je prepoznati da se radi o populizmu’, smatra Buhač. Trebala je biti iznad njega i nije se smjela dati isprovocirati, piše tportal.

Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, ističe kako bi se političari trebali znati bolje kontrolirati jer je njihov posao podložan kritici. Svatko tko se bavi javnim poslovima, a posebno političari, ističe Skoko, morao bi voditi računa o svojim javnim nastupima i znati se kontrolirati, bez obzira na kakve provokacije nailazili. ‘Jasno nam je da mnogi u Hrvatskom saboru pokušavaju privući pozornost medija i javnosti provokacijama, napadima i doskočicama, ali to je njihovo pravo i na temelju toga sami sebi grade imidž. Međutim, ozbiljni političari se ne bi smjeli na takav način dati isprovocirati. Jasno, nekome samokontrola ide teže zbog temperamenta, ali sve se može naučiti…’, jasan je Skoko.

Buhač je kazala i da je Dalić svojim agresivnim nastupom poslala izrazito lošu sliku javnosti, a onda javnost može iz njezine nervoze iščitavati da zaista postoji nešto vezano uz njezin interes. U posljednje vrijeme, ističe Buhač, u javnom prostoru imamo srozanu razinu komunikacije, koja je postala bezobrazna i nekulturna. ‘Zavladao je jezik ulice’, razočarana je stručnjakinja. Napominje da se Dalić, na kraju, nije ni obraćala Bulju, već građanima, a takvim ponašanjem, bez obzira na to koji političar to radi, uopće ne cijeni one koji su ih imenovali i zadužili.

Političari imaju percepciju da vladaju, što nije točno, političari ne vladaju, oni služe. ‘Služe nama i građani su ti koji pridonose da oni sjede tamo gdje jesu, a na kraju imaju i parametre da ih i maknu’, podsjeća Buhač. Smatra da bi političari trebali biti primjer društvu kako se ponašati, stvarati dodatnu vrijednost i biti kulturni. Trebali bi razlučivati koja je neprihvatljiva komunikacija te osuđivati sve vrste neprihvatljive komunikacije i ponašanja.

U ovom slučaju Dalić ne samo da je emotivno reagirala, nego je otišla i u fizičku agresivnost. Možemo vjerovati, ističe Buhač, da su Most i Bulj njoj i vladajućima crvena krpa i da ne progovore, ali to je dio posla političara. ‘Ni mi nismo uvijek zadovoljni na poslu i time kako nam je, ali nitko ne izlazi iz okvira prihvatljiva ponašanja. Dalić je u sukobu s Buljem pokazala slabost, a ne snagu’, zaključila je Buhač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.