Na suđenju Sanaderu svjedočili pravi kapitalci

Vijesti 26. ruj 201718:03 > 18:05
Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši premijer i bivši ministri opet su zajedno na aktualnom suđenju na Županijskom sudu gdje se bivši ministar mora, prometa i infrastrukture podsjeća čime se Predsjedništvo HDZ-a nije bavilo.

Na suđenju Ivi Sanaderu za Fimi Mediju u utorak su svjedočili pravi kapitalci, bivši ministri u Sanaderovoj Vladi Božidar Kalmeta i Damir Polančec, i sami sa sudskim procesima ispred i i iza sebe. Kalmeta koji je, prema svjedočenju, očito živio u blaženom neznanju, ipak je uspio naljutiti svog bivšeg šefa.

Tužiteljstvo želi dokazati da su luksuzni automobili, udjeli u Hrvatskom listu, financiranje Osječke televizije te nastupi pjevača na predizbornim skupovima bili finacirani iz crnog fonda stranke u kojeg se novac ubacio putem marketinške agencije Fimi media. Ključna je osoba u svemu Mladen Barišić, rizničar HDZ-a čiji je imidž Kalmeta pokušao objasniti.

“To je teško za objasniti”, rekao je Kalmeta koji se morao prisjećati i sastanaka u Vladi koji nisu uvijek bili ugodni. Jedan takav bio je i s direktorom Hrvatske pošte Robertom Jukićem u Sanaderovom uredu.

“Znam da je tadašnji premijer bio ljut, a tema je bila zapošljavanje u HP BLIC-u. Radilo se o tome da se po mišljenju zapošljavaju kojekakvi, a da se članovi HDZ-a ne zapošljavanju”, rekao je Kalmeta koji tvrdi kako za ta zapošljavanja nije znao, ali je zato Damir Polančec bio konzultiran.

“E sad, tu je možda nastala jedna situacija gdje Kalmeta nije imao te podatke, ja sam ih imao, iznio sam ih, i nakon toga je gospodin Sanader Jukića upozorio da ne radi ništa mimo resornog ministra”, rekao je Polančec, rekao je bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva koji je odgovarao i na pitanja o stranačkim donacijama koje su sporne jer se njima navodno punio crni fond u zamjenu za protuusluge.

“Mi smo dobili naputak ako se netko na lokalnoj razini javi kao potencijalni donator, da ga uputimo na rizničara li glavnog tajnika”, rekao je Polančec.

Ponovljeno suđenje nastavlja se srijedu kada bi Sanaderu, baš kao nekad, društvo trebali raditi svjedoci Gordan Jandrković, Ivan Šuker, Ivan Jarnjak i Darko Milinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.