Osumnjičeni prenoćili u pritvoru, krenula prva ispitivanja

Vijesti 16. lis 201706:24 > 19:37
Sanjin Strukic/PIXSELL

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor. Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije 6 sati - policija je stigla u Kulemrove dvore, te na još šezdesetak lokacija. Na 'meti' istrage DORH-a je 15 ljudi. Uhićeno je 12 osoba.

Upravu Agrokora tereti se zbog odobravanja spornih financijskih izvješća u periodu od 2006. do 2017.

TIJEK DOGAĐAJA

21:00 “Bez obzira na policijsku akciju, poslovni procesi oko Agrokora moraju ići dalje”, rekla je predstavnica dobavljača Marica Vidaković. Poručila je da je cilj zaštita interesa dobavljača, a institucije neka odrade svoj dio posla.

”Ne smatramo da će to narušiti poslovni proces, niti očekujemo da bi to trebalo poremetiti tijek nagodbe”, priopćili su iz Atlantic Grupe.

20:20 Nakon što je policija tijekom današnjeg dana pretraživala kuće, stanove i poslovne prostore osumnjičenih osoba, svi oni odvedeni su u policijski pritvor na Oranicama gdje će provesti noć.

Na tužiteljstvu bi trebali biti ispitani u utorak, a ispitivanja počinju od 7.30 ujutro. Pred tužitelje će među prvima izaći Mislav Galić i Piruška Canjuga, a nakon njih i Tomislav Lučić.

20:00 “Ne znam gdje su Todorići, to nije posao ministra unutarnjih poslova. Od odvjetnika smo mogli čuti da će svi biti dostupni pravosudnim tijelima”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davora Božinovića u Dnevniku Nove TV. Božinović je rekao da je za akciju doznao jutros u 6 sati.

19:30 “Tijekom do sada provedenog kriminalističkog istraživanja uhićeno je ukupno 12 osoba, protiv kojih se planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela. Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne”, priopćeno je iz MUP-a. Više čitajte OVDJE.

18:20 Odvjetnik Ivice Todorića Čedo Prodanović izašao je iz Kulmerovih dvora i rekao da će policijska premetačina trajati do 21 sat. Sutra se policijska istraga nastavlja ujutro.

17:50 Odvjetnik Ante Todorića Fran Olujić izjavio je ispred Kulmerovih dvora gdje policija od ranog jutra pretražuje dom obitelji Todorić, da bi pretrage doma i drugih prostorija mogle potrajati cijeli dan.

Istaknuo je da je njegov klijent još u rujnu obavijestio policiju da neko vrijeme neće boraviti u Hrvatskoj iz osobnih i poslovnih razloga te da je 5. rujna u MUP-u odjavio prebivalište. “Obzirom da prati sva ova događanja, medije i portale, doći će u Hrvatsku u najkraćem roku”, poručio je odvjetnik.

17:20 Kako javlja naša reporterka Vanja Kranic, još uvijek nitko nije doveden na ispitivanje u zgradu kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva. 

Očekuje se da će uhićeni biti dovedeni na ispitivanje u idućim satima te da će se ispitivanje nastaviti i u utorak.

Doznajemo da ih se sumnjiči za više kaznenih djela: za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene i poslovne isprave te za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

17:10 Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić ustvrdio je u ponedjeljak kako su u aferi vezanoj uz Agrokor institucije pod pritiskom morale pokrenuti postupke te je dodao da se u Mostu zauzimaju za nastavak rada istražnog povjerenstva jer vjeruju da će se po njegovim zaključcima brzo utvrditi čija je odgovornost.

17:00 Slovenski mediji od ranoga jutra intenzivno prate istragu vezanu za Agrokor, te kućne pretrese i privođenja nekih članova bivše uprave. Više o tome čitajte OVDJE.

16:40 Kako je potvrđeno za N1 televiziju uhićeni su i Marijan Alagušić, bivši savjetnik u Agrokoru i član NO-a Tiska te Alojzije Pandžić, šef Agrokorovog računovodstva.

16:25 “Ante Todorić će se odazvati čim dobije poziv, a još ga nije dobio. On je 5. rujna odjavio svoje boravište i nalazi se u Londonu – rekao je njegov odvjetnik Rajko Čogurić. Dodaje da je činjenični opis za što se njegov klijent tereti veoma opširan i da će tako teško biti voditi optužnicu.

16:20 Uhićenja u slučaju Agrokor komentirala je i hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

“Imajući u vidu sve okolnosti koje prate slučaj Agrokor, za očekivati je bio ovakav rasplet događaja i puno ranije. Osim onih koji su kompanijom upravljali, ovdje su odgovorne i političke elite i oni koji su trebali nadzirati financijsko poslovanje Agrokora, kao i oni koji su trebali kontrolirati na koji se način kompanija zadužuje. Nadam se da institucije neće stati samo na ovim aktivnostima kojima danas svjedočimo, već da će se svi koji su odgovorni za cjelokupnu situaciju oko Agrokora, a čime su doveli u pitanje opstojnost prehrambenog i poljoprivrednog sektora Republike Hrvatske naći na mjestu gdje trebaju dati iskaz i objasniti što se sve događalo”, priopćila je Petir.

16:05 O uhićenjima se oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Kazao je kako je “sada svima jasno da je HDZ jednako Agrokor”.

“Treba reći i izraziti da je dobro da je DORH napokon reagirao. Nadam se da se uhićenjima članova uprave neće na njima zaustaviti, nego proširiti na institucije i političare koji su pomogli Todoriću oko ovog Agrokorovog balona. Očekujem ekspres i brzu istragu i sudski proces. Najgore bi bilo da se odigra još jedna trakavica bez rezultata u kojoj će odgovorni završiti s guljenjem krumpira”, rekao je šef SDP-a.

Cijelu izjavu šefa SDP-a pročitajte OVDJE.

15:50 Član Istražnog povjerenstva za Agrokor, HNS-ovac Stjepan Čuraj današnja uhićenja prokomentirao je za N1 televiziju. Više čitajte OVDJE.

15:11 U akciji Agrokor uhićen je i Damir Kuštrak, savjetnik u koncernu, doznaje N1.

Više čitajte OVDJE.

Goran Kovacic/PIXSELL

15:00 U Kulmerove dvore ušla su još tri policijska kombija.

14:40 Premijer Plenković obratio se medijima.

 ‘Ne namjeravam komentirati tijek bilo kojeg procesa. Želim još jednom ponoviti, jer je ovo prevažna tema, mi smo dobili izbore na politici koja je sadržavala ne samo stabilnost i razvoj… nego i vraćanje povjerenja u institucije… ‘Nisam slutio da ću imati ovakav slučaj koji ima transformativan učinak… Što je Vlada radila zadnjih 10 mjeseci? Prvo, kad smo postajali svjesni da u Agrokoru situacija nije dobra, to je bilo u siječnju, kako je Vlada reagirala? Jedino moguće – odgovorno! Htjeli smo da se lopta smiri. Istodobno smo se temeljito informirali o situaciji’, kazao je i još jednom podsjetio kako je došlo do lex Agrokora.

‘Izbjegli smo veliki gospodarski tsunami’, kazao je premijer. Više čitajte OVDJE.

N1

14:35 Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je, u povodu uhićenja u slučaju Agrokor, kako je očekivao uhićenja, posebno nakon nalaza revizije, te najavio da će kao član povjerenstva za Agrokor pomno nadzirati cijeli proces, a povjerenstvo treba nastaviti s radom kao političko tijelo, ne miješajući se u DORH-ovu istragu.

Više čitajte OVDJE.

14:25 Predsjednik SDP Davor Bernardić javnosti će se obratiti u 16 sati.

14:02 Prvi uhićenici u slučaju Agrokor, poslijepodne bi trebali biti dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu. Podsjetimo, prema do sada dostupnim podacima u ponedjeljak prijepodne uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak i Mislav Galić. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska izvanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

PIXSELL

13:58 Članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras (SDP) i Marija Jelkovac (HDZ) u ponedjeljak su se razišli u tumačenju treba li povjerenstvo nastaviti s radom nakon što DORH pokrene istragu o slučaju Agrokor.

Više možete čitati OVDJE.

13:45 Policija je u postaju na Oranicama dovela Pirušku Canjugu.

13:40 Odvjetnik Mate Matić, odvjetnik Mislava Galića, kazao je da će se njegov bivši izvršni dopredsjednik Agrokora aktivno braniti te da neće biti svjedok pokajnik.

Više čitajte OVDJE.

13:24 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da ne može komentirati istrage i uhićenja u slučaju Agrokor, ali kao član Vlade mora reći da je Vlada do sada učinila sve da se sustav Agrokora stabilizira.

Više možete čitati OVDJE.

13:13 Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica gostujući na N1 televiziji izjavila je da bi Agrokor mogao biti tema i u Bruxellesu.

Više možete čitati OVDJE.

12: 49 DORH je izdao nalog za istragu za 15 ljudi: Ivicu, Antu i Ivana Todorića, Alojzija Pandžića, Damira Kuštraka, Hrvoja Balenta, Ivicu Crnjaca, Oliviu Discordia, Marijana Alagušića, Sanju Hrstić, Mislava Galića, Tomislava Lučića, Pirušku Canjugu, Ljerku Puljić i Ivicu Sertića.

12:40 Kako N1 neslužbeno doznaje, jedan krak istrage ide prema zagrebačkoj podružnici revizorske kuće Baker Tilly.

Više čitajte OVDJE.

12:07 Bivši izvršni potpredsjednik Agrokora Mislav Galić dovezen je u policijsku postaju na zagrebačkim Oranicama.

11:48 Iva i Hrvoje Balent nalaze se u Kulmerovim dvorima, javlja Dnevnik.hr. Hrvoje Balent je jedan od 15 osumnjičenih za koje je izdan nalog za istragu.

11:42 Ljerka Puljić, koja je danas ranije privedena, u pratnji policije bit će odvezena na Rab gdje će se pretresti njena kuća koju tamo ima, javlja naša reporterka Vanja Kranic.


11:40
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je kako u slučaju Agrokor svi rade svoj dio posla, uključujući policiju i Državno odvjetništvo, te da će, ako je netko kriv, za to i odgovarati, ali će to utvrditi istraga i započeti izvidi.

Više čitajteOVDJE.

11:37 Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila je u ponedjeljak da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj.

Više čitajte OVDJE.

11:23 Kulmerove dvore napustio je odvjetnik Čedo Prodanović. Iz automobila dobacio da će ‘ovo sve skupa jako dugo trajati’, a na pitanje gdje mu je klijent rekao je: ‘Vrlo brzo ćete saznati…’

11:20 Priveden je i Damir Kuštrak, bivši dugogodišnji menadžer Agrokora. Policija ga je pronašla na adresi Lovćenska 21, a ranije su ga tražili na adresi Nova Ves 28, no tamo je bila njegova majka, piše Jutarnji list.

11:16 Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je da su uhićenja očekivana te treba “privesti” političare pred Istražno povjerenstvo za Agrokor.

Više čitajte OVDJE.

10:58 Nakon što je u njegovom stanu obavljen pretres, slobode je lišen i Mislav Galić, bivši izvršni potpredsjednik Agrokora, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

10:52 U tijeku su pretresi i kod Marijana Alagušića, bivšeg savjetnika u Agrokoru, potvrdio je njegov odvjetnik Fran Olujić, koji je dodao kako je njegov klijent u Londonu, te kako će se odazvati eventualnom pozivu istražitelja, javlja Dnevnik.hr.

10:40 Pred Kulmerove dvore došao je i Ivan Pernar.

Više čitajte OVDJE.

10:24 Uhićena je i Piruška Canjuga, potvrdio je za N1 njezin odvjetnik Anto Nobilo. Sad ima status uhićenika i policija je smije zadržati 48 sati, kazao je Nobilo za N1.

Više možete čitati OVDJE.

10:14 Privedena i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora i desna ruka Ivice Todorića, dozanje N1.

Matija Habljak/PIXSELL

10:01 Policija je i u domu Mislava Galića, bivšeg izvršnog potpredsjednika koncerna za poslovnu grupu Hrana, pišu 24sata.hr.

10:00 Premijer Andrej Plenković došao je u zgradu Vlade. Nije komentirao akciju policije koja se provodi na 60 lokacija.

Više pročitajte OVDJE.

9:54 Uhićen je Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora.

Borna Filic/PIXSELL

9:49 Oglasio se DORH: ”Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku”.

Više pročitajte OVDJE.

9:40 Ante Todorić stariji, otac Ivice Todorića napustio je Kulmerove dvore.

Više pročitajte OVDJE.

Jurica Galoic/PIXSELL

9:30 Kratkim priopćenjem oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova: “Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno.

Više čitajte OVDJE.

9:17 Ivan Crnjac lišen je slobode, potvrdio je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, a pretres njegova doma je završio.

Više pročitajte OVDJE

9:05 Ivica Todorić oglasio se na svom blogu. Poručio je da će biti dostupan institucijama pravne države, kao i saborskom povjerenstvu.

Više pročitajte OVDJE.

Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

8:57Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića, za N1 je potvrdio da Ante Todorić nije u Hrvatskoj:
“On trenutno nije u Hrvatskoj, on se uredno prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u bijegu i odazvat će se pravosudnim tijelima kad dobije formalni poziv.”

Više čitajte OVDJE.

8:50 Akcija Agrokor odvija se na više od 60 lokacija, a na terenu je oko 300 policajaca, doznaje N1.

8:47 Todorić je u inozemstvu, neslužbeno doznaje naš reporter Hrvoje Krešić.

8:45 ‘Neće biti puno zainteresiranih da se Todorića jako pritišće’, rekao je za N1 Josip Kregar.

Više čitajte OVDJE.

8:42 Jadranka Sloković otišla je iz Kulmerovih dvora.

8:39 Odvjetnik Branko Šerić pojasnio je za N1 što policija u ovom trenutku radi. “Uz nalog suca istrage policija vrši pretres svih prostora, i poslovnih i stambenih, s ciljem da nađe neke dokumene i tragove, a što bi se odnosilo na počinjenje kaznenih dijela. To zna potrajati dugo, može biti cijeli dan…”

Više možete pročitati OVDJE.

8:35 Policija je jutros pokucala i na vrata bivšeg Agrokorovog menadžera Damira Kuštraka, ali on, prema nepotvrđenim informacijama, nije bi u stanu, pišu 24sata.hr.

8:25 OsimJadranke Sloković i Čede Prodanovićau Kulmerovim dvorima je trenutno i odvjetnik Hrvoja Balenta, Nikola Mandić.

8:06 Odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović, potvrdio je za N1 da se policija nalazi i u domu njegova klijenta.

Više pročitajte OVDJE.

8:00 Policija je jutros došla sa 3 kombija te nekoliko automobila, kako bi, pretpostavlja se, mogli odnijeti sve što, eventualno, izuzmu tijekom pregleda rezidencije.

7:45 U Ravnateljstvu policije Hini su potvrdili da će prve informacije dati uskoro. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je potvrdio da “sve poslove vezane uz Agrokor” koordinira Državno odvjetništvo, a pritom nije odgovorio na novinarski upit zna li policija gdje je Ivica Todorić.

7:30 Prema neslužbenim informacijama, policija se nalazi i u domu Piruške Canjuge, te u domu Ljerke Puljić. Canjuga je, kako doznajemo, prije nekoliko dana angažirala i odvjetnika Antu Nobila.

Više pročitajte OVDJE.

7:25 Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odvjetnici Ivice Todorića, upravo su ušli u Kulmerove dvore.

Više pročitajte OVDJE.

7:23 Policija je, kako smo već javili, stigla i u Policija je u kuću Ivice Crnjca na Šestinskom vrhu, bivšeg formalno glavnog financijaša Agrokora. Crnjac je dugogodišnji prijatelj Ivice Todorića, godinama je bio u vodstvu koncerna glavni finacijaš. Pred kućom se nalazi naša reporterka Vanja Kranic koja javlja kako je ovom akcijom obuhvaćeno mnogo ljudi.

N1

7:20 Odvjetnici Ivice Todorića, za očekivati je, pojavit će se u Kulmerovim dvorima, naročito ako krene izuzimanje dokumenata. ‘Oni bi trebali doći sve i ako njihov klijent nije tu’, javlja Krešić.

N1

7:10 ‘Ne zna se tko je od obitelji u Kulmerovim dvorima, pretpostavlja se da unutra ni Ivica Todorić, niti članovi obitelji. Pretpostavlja se da je on ili u Londonu ili u Beogradu, okružen savjetnicima’, javlja naš reporter Hrvoje Krešić koji se nalazi pred Kulmerovim dvorima.

‘Vidjet ćemo koga će policija uopće naći ovdje’, dodaje Krešić.

N1

7:05 Nekoliko je kombija ušlo u posjed Todorićevih, dok je jedna marica ostala pred ogradom, javlja naš reporter. Oko 7 sati došlo je još jedno policijsko vozilo.

6:40 Policija je također istovremeno ušla i u kuću Ivice Crnjca na Šestinskom vrhu, bivšeg formalno glavnog financijaša Agrokora. Crnjac je dugogodišnji prijatelj Ivice Todorića, godinama je bio u vodstvu koncerna glavni finacijaš.

6:20 Jutros oko 5:50 sati policijska su vozila (tri kombija i nekoliko osobnih vozila) stigla pred Kulmerove dvore.

N1

Ivica Todorić jučer je, podsjetimo, bio u “ofenzivi” na blogu te je objavio čak 4 teksta:

“Nastojat ću u što je moguće kraćem roku razjasniti masu stvari o konsolidiranoj bilanci koju je izdala Izvanredna uprava Agrokora i sad ću imati argumentiranu i snažnu novu kaznenu prijavu.”

Podsjetimo, prošloga je tjedna osnovano i Povjerenstvo za Agrokor u Saboru, na čijem je na čelu SDP-ovac Orsat Miljenić