Tradicionalno hrvatsko jelo u ne baš tradicionalnom izdanju privuklo je mnoge.
Jedan od najvećih hitova na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu zasigurno je sarma u pecivu. Tradicionalno hrvatsko jelo u ne baš tradicionalnom izdanju privuklo je mnoge.
Dosjetio se toga Fran Ćurković, on je voditelj kućice T&T, ujedno mladić koji je prije pola godine dao otkaz u banci kako bi se mogao posvetiti Adventu. U posao s kućicom krenuo je spontano, a na isti način sinula mu je i ideja o street sarmi, piše Jutarnji list.
– Bio sam prije nekoliko godina na večeri kod svojih roditelja i baš smo jeli sarmu. Počeli smo razgovarati o tome kako na Adventu nude samo različite varijacije kobasica, pa sam ja rekao da bi netko trebao staviti sarmu u pecivu. Nitko me nije shvatio ozbiljno – prisjeća se Fran.
Nije mu ovo prva godina na zagrebačkom božićnom sajmu. Prošle je godine s prijateljima Markom i Ivom otvorio istoimeni štand na Tomislavcu, koji je tada unio malu revoluciju u gastronomsku adventsku ponudu.
Prodavali su alkoholne čajeve i tramezzine – male sendviče u tostu, a Fran kaže da je i tada htio uvesti street sarmu. Ipak, kako je cijeli projekt nastao u samo mjesec dana, nisu imali vremena oživjeti ideju. Ove godine su s planiranjem krenuli ranije, tako da su uspjeli prikupiti sve potrebne sastojke.
Evo u čemu je tajna
– Sarmu radimo prema recepturi naših roditelja, a tajna je da ide barem 10 posto slanine u smjesu. Glavna kuharica je studentica s Ekonomskog fakulteta koja priprema smjesu i zelje, a gosti su toliko oduševljeni da gotovo svaki dan moram ići po dodatnu pošiljku – kaže Fran.
Iako je prošla samo godina, u T&T-u se puno toga promijenilo. Sada imaju dvije kućice, jednu na Trgu kralja Tomislava i drugu na Strossmayerovu trgu. Povećali su broj zaposlenih s pet na sedam. Obogatili su ponudu alkoholnih čajeva, izbacili tramezzine i dodali sarmu.
– Tijekom cijelog Adventa živio sam na dvije fronte. Pola dana sam bio u banci, a poslije posla konobario sam u kućici. Onog trenutka kad je Advent završio, meni se tijelo raspalo. Ukliještila su mi se leđa i vrat, pokosila me visoka temperatura, ali svejedno sam se osjećao super. Taj adrenalin mi je zapravo otvorio oči da se posvetim stvarima koje volim – kaže Fran.
Nakon što su predali ključeve kućice, svatko od njih vratio se u svoj stari svijet, na posao od 8 do 16 sati. Nije više bilo trčanja po namirnice, kuhanja vina do kasnih noćnih sati ili ludih provoda uz gitaru i štrukani pelin. Franu je nedostajao taj svijet i zato je 30. lipnja dao otkaz u banci.
Pronašao svoj poziv
– Oduvijek volim zdrav život i veliki sam gurman što se tiče i hrane i pića. Na Adventu sam uspio spojiti svijet ekonomije i hrane, što mi je zapravo otkrilo posao kojim se želim baviti u životu. Dao sam otkaz i zaposlio se kod brata. Danas sam posrednik u prodaji zdravih čokoladica Nakd, a još od ljeta razmišljam o izgledu svoje Adventske kućice – kaže Fran za Jutarnji list.