U Hrvatsku se uvoze jeftine, netestirane plinske boce

Vijesti 05. velj 201809:45 > 09:52
Ilustracija

Dalmatinski distributeri plina upozoravaju da se u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine dnevno unese oko tisuću komada neatestiranih plinskih boca s više od deset tisuća kilograma plina.

Hrvatski proračun zbog toga gubi na desetke milijuna kuna godišnje, a uz neplaćanje PDV-a, oštećeni su i domaći distributeri plina, i ugrožena sigurnost građana. 

Nitko od ovlaštenih institucija iz RH nema kontrolu nad ispitivanjima boca iz BiH, koje potječu još iz vremena bivše Jugoslavije.

Cijena plinske boce dosad je u Hercegovini bila od 12 do 15 konvertibilnih maraka, odnosno 50 do 60 kuna, što je znatno jeftinije nego u Hrvatskoj.

Zajednica za ukapljeni naftni plin pri Hrvatskoj gospodarskoj komori više je puta ukazivala na problem ilegalnog unosa starih, često neatestiranih plinskih boca iz susjednih zemalja, posebice BiH, Crne Gore i Srbije.

„Osim što su boce bez atesta opasnost za potrošače, one su poseban problem i za hrvatske distributere UNP-a koji kada prime takvu bocu moraju je ili atestirati ili uništiti o vlastitom trošku“, pojasnio je Branimir Palunko, predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin pri HGK, Jutarnjem listu.