Levčenko: "Želimo razvijati tijesnu suradnju s Hrvatskom"

Vijesti 13. velj 201519:11 > 19:12
N1

Nakon najave da ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dolazi na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović, ekskluzivno u Dnevniku N1 u 19 sati urednica Sandra Križanec razgovarala je s veleposlanikom Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandrom Levčenkom.

Ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko govorio je o dolasku predsjednika Porošenka na inauguraciju novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i nedjelju, a osvrnuo se i na odlazak hrvatskih boraca na ratišta u Ukrajini te potpisivanje mirovnog sporazuma u Minsku.

“Predsjednik je izrazio želju da dođe, prekid vatre počinje u nedjelju. Danas situacija nije sjajna, raketiraju se gradovi koji su daleko od linije bojišta, ubijeno je mnogo ljudi”, kazao je Levčenko u Dnevniku N1.

“Kakva je to poruka, nije jasno. Takva situacija pogoršava situaciju, ali predsjednik je izrazio želju da dođe. Ukrajina želi razvijati tijesnu suradnju s Hrvatskom”, kazao je.

Objasnio je da je sporazum u Minsku zapravo težak kompromis i da prvo treba zaustaviti granatiranja. “Ukrajinu očekuju dva opasna dana, večeras se očekuju žestoki napadi na Mauripolj”, kazao je te usporedio situaciju u Ukrajini s onom u vrijeme Miloševića.

Komentirajući činjenicu da se i hrvatski broci bore u Ukrajini, kazao je da nema službenih podataka o tome koliko se točno boraca nalazi u Ukrajini.

VEZANA VIJEST

“Tamo ima 10.000 oružanih vojnika i 12.000 dobrovoljaca. Rusi protestiraju, a imaju mnogo močnije oružje”, kazao je.

“Teško nam je govoriti, oni tvrde da nemaju vojsku, isto je bilo i na Krimu, ali mislim da svjetski čelnici razumiju situaciju i da ova laž ne prolazi. Sporazum iz Minska prvo treba realizirati i u svakom slučaju je Ukrajina spremna i bori se za ukrajinski teritorij”, zaključio je Levčenko za N1.