Plenković: 'Smirit ćemo loptu, malo se to izdramatiziralo'

Vijesti 30. svi 201813:59 > 14:00
N1

Nakon prozivanja preko medija između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, oglasio se premijer Andrej Plenković.

“Smirit ćemo loptu, malo se to izdramatiziralo. Mi smo imali toliko sastanaka u Vladi da sam tek sad, kad sam išao preko Markova trga, shvatio koliko je to burno”, kazao je premijer pri izlasku iza Sabora gdje je prisustvovao svečanom obilježavanju Dana Sabora.

Želim predsjednici uspješan posjet u Italiji i razgovarat ćemo kad se vrati kao što to uvijek činimo, poručio je Plenković.

Upitan za komentar na izjavu predsjednice, koja je predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću poručila da laže, Plenković je rekao da mu je teško komentirati nešto gdje nema snimku da netko nešto izgovara. Mislim da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo varijante da je predsjednik Sabora ili Vlade rekao da je demografski problem in, on je in desetljećima, rekao je premijer, dodavši da Vlada ima cjelovit pristup, koji za cilj ima da hrvatske obitelji imaju više djece. “Moja Vlada na tome radi kontinuirano, a ukoliko predsjednica i njezin tim imaju ideja koje tome mogu pomoći, mi ćemo te mjere vrlo rado razmotriti”, rekao je Plenković.

Na opasku da je oporba cijeli sukob premijera i predsjednice nazvala igrokazom, Plenković je rekao da nema pojma što oporba misli. “Oni su toliko igrokaza već prikazali, tako da ako se netko igra igrokaza, onda su to vjerojatno oni”, rekao je.

Što se tiče procedure za raspisivanje referenduma, nakon što je građanska inicijativa, Narod odlučuje, poručila da je prikupila dovoljan broj potpisa, Plenković je poručio: “Idemo korak po korak”. Istaknuo je da su referendumi velika demokratska vrednota našeg političkog sustava, a da će se potpisi prvo prebrojati, a potom predati Saboru, gdje će se sagledati s niza aspekata i vidjeti jesu li u skladu s Ustavom. Dodao je i da zakon o referendumu definitivno treba poboljšanja te da će definitivno doći na red.

Plenković je istaknuo da fragmentiranje političkoga sustava nije dobro te da dovodi do toga da je teško vladati državom. Institucije su tu da budu na usluzi građana, a ako se bave same sobom, onda to nije moguće, rekao je.

Komentirajući stanje u HDZ-u, Plenković je rekao da je ono odlično.

Podsjetimo, do međusobnih optužbi za laganje između predsjednika Sabora i predsjednice Republike došlo je nakon “prepucavanja” predsjednice i premijera o zajedničkoj sjednici Vlade na temu demografije.

Plenković je, naime, u utorak preko medija odbio njezin poziv rekavši da za time nema potrebe, a nakon što je ona nešto ranije rekla da o tome ne želi s njim preko medija.

Više čitajte OVDJE.

Ubrzo nakon njegove odbijenice ona je iz Italije preko Facebooka poručila da žali što premijer nije prepoznao njezinu ispruženu ruku.

Više čitajte OVDJE.

U srijedu ujutro situaciju je komentirao Jandroković nazvavši poteze predsjednice oko slanja poziva za zajedničkom sjednicom neozbiljnima.

Više čitajte OVDJE.

Gotovo odmah preko izvora iz njezina Ureda u medijima osvanuo komentar u kojem se Jandrokovića proziva da laže kako bi se dodvorio Plenkoviću.

Više čitajte OVDJE.

Reagirao je Plenković i pojedine opaske iz komentara neslužbenih izvora (za koje je reksao da mu ih je već preko glave) s Pantovčaka nazvao beskrupuloznim i besprizornim lažima te poručio – opet se referiravši na to kako je izvedeno slanje poziva predsjednice za zajedničkom sjednicom – da se tako ne sazivaju ni sjednice vatrogasnog društva u nekom selu.

Više čitajteOVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.