Evaluacija hrvatske granice za Schengen počinje 2016.

Vijesti 12. ožu 201518:31 > 18:33
MUP

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sudjelovao je danas u radu Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u Bruxellesu.

Na Vijeću se raspravljalo o aktualnim trendovima migracijskih tokova i daljnjim mjerama u vezi s njima u Europi te o Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Na dnevnom redu  bila je i provedba mjera za borbu protiv terorizma.

Fokus je bio na djelovanju koje slijedi nakon izjave šefova država i vlada od 12. veljače i zajedničke izjave ministara pravosuđa i unutarnjih poslova od 29. siječnja.

Prije odlaska iz Bruxellesa, ministar Ostojić sastao se u sjedištu Europske komisije s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom kojem je predao Izjavu o spremnosti RH za početak schengenske evaluacije.

“Prvi inspektori iz Europske komisije koji dolaze u evaluaciju spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu stižu 2016. godine”, najavio je europski povjerenik Dimitris Avramopoulos, prenosi Večernji list. Ministar Ostojić očekuje da će evaluacija Komisije, u sklopu koje se provjerava sigurnost i opremljenost hrvatskih granica koje su vanjske granice EU, trajati godinu dana.