Prva turistička agencija za invalide: Pomažu i zatvorenici

Vijesti 13. ožu 201518:50 > 19:00
Ilustracija

Uz mnogobrojne teškoće u svakodnevnom životu invalidi se s problemima redovito susreću i kada je riječ o turizmu. Sada bi im putovanja trebala biti lakša jer u Hrvatskoj postoji prva turistička agencija za osobe s invaliditetom, a njeni pokretači žele jednostavnim rampama učiniti mnoštvo objekata dostupnijim za sve goste.

Siniša Kekić i Stipe Splivalo razvili su rampu koja će svim trgovinama, restoranima, kafićima i hotelima, koji ju naruče, omogućiti lakši prihvat gostiju s invaliditetom koji se moraju kretati u kolicima.

Zasad ove rampe mogu premostiti samo jednu stepenicu, ali radi se na razvijanju modela koji će ih moći premostiti i više. Proizvodi ih kaznionica u Popovači i Lipovici s kojima su Kekić i Splivalo uspostavili suradnju.

Ovaj projekt prepoznala je i Turistička zajednica grada Zagreba koja namjerava ući u ovaj projekt.

“Sada je možda preuranjeno govoriti o projektu jer je on tek u početnoj fazi, ali apsolutno ćemo surađivati s njima. Sada smo u pregovorima s gradskim uredima koji jednako moraju biti na projektu”, rekla je Martina Binenfeld, direktorica TZ Zagreb.

Osim rampe za osobe s invaliditetom dvojac Kekić-Splivalo osnovao je i prvu turističku agenciju za invalide, a takav poseban oblik turizma trebao bi uskoro dobiti i poticaje za razvoj.

“Socijalni turizam nam je posebna tema gdje će biti i raspisivanja natječaja i gdje će moći i udruge i organizacije koje prate te skupine s posebnim potrebama biti i kandidirati i kreirati programe”, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

S obzirom da na svijetu ima 650 milijuna osoba s invaliditetom jasno je da se radi o potencijalno unosnom poslu.