Grmoja i Čikotić: Hrvatska bi mogla izgubiti čak 241 milijuna eura iz EU fondova

Vijesti 06. svi 201910:15 > 10:35
N1

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i saborska zastupnica Sonja Čikotić na današnjoj su konferenciji za novinare govorili o mogućnosti da Hrvatska izgubi 241 milijun eura 'zbog nesposobnosti ljudi koji vode ključne sustave na kojima počiva gospodarski sustav države'.

“Ovo je još jedan u nizu propusta ove Vlade. Gotovo 7 godina traje priča oko ovog projekta, pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta i sada prijeti ozbiljna mogućnost da propadne. Još 2012. počeo je rad na ovom projektu, skupljanjem projektne dokumentacije, zatim pune 4 godine do 2016. je trajalo projektiranje, a krajem 2018. raspisali su nabavu i 9 puta izmijenili uvjete natječaja. Sada postavljam pitanje i molim odgovor koliko je pravomoćnih građevinskih dozvola dobiveno za ovu prugu, od ukupno 18 koliko je potrebno. Zašto mažu ljudima oči kada tvrde kako su dobili novac iz EU fondova, a investicija nema! I završavaju kao i ova važna prometnica”, rekao je Grmoja.

Saborska zastupnica Sonja Čikotić, kandidatkinja za EU izbore, istaknula je kako je Hrvatska na zadnjem mjestu u EU po korištenju sredstva iz fondova.

“Čak 618 milijuna kuna nezakonitosti u sustavu kvalificirano je kao nepravilnost, a svega 17 posto EU sredstva je zaista prešlo Breganu. I ptice na grani znaju da se loše koriste EU fondovi i nužna je reforma javne uprave i državnih tvrtki jer služe kao stranački poligon za zbrinjavanje stranačkih kadrova. HŽ nije u stanju već dvije godine raspisati natječaj i danas zato danas prijeti gubitak 241 milijun eura za investiciju vrijednu 275 milijuna eura. Na to smo upozoravali u ožujku 2019. Što je s operativnim programom 2007.- 2013. kada će se zatvoriti? A ministar Oleg Butković već mjesecima ne odgovara na zastupnička pitanja”, naglasila je Sonja Čikotić.

‘Vlada spotom plaši građane’

Upitan o saborskoj raspravi o Zakonu o financiranju izborne promidžbe, Nikola Grmoja rekao je kako je Most bio jedina politička opcija koja se aktivno uključila u raspravu na tu temu, točnije njihov saborski zastupnik Robert Podolnjak. “Potpuno je neprimjereno da se u jednom vladinom spotu plaši građane. Most se tome oštro protivi…

Mi smo nudili određene amandmane koji bi to poboljšali, no nije bilo sluha. Vlada koristi javni novac kako bi se svrstala na jednu stranu, a trebala bi biti neutralna”, rekao je Grmoja. 

“Vlada ima sve moguće kanale da pošalje svoju stranu priče, imaju najbolje termine da pošalju svoje poruke. Mislim da je Vlada tu u jednom povlaštenom položaju i da ne bi trebalo trošiti javni novac da se šalju njihove poruke”, dodaje. 

Komentirao je i aktualne referendumske inicijative i istaknuo kako vlast nikada nije sklona referendumskom izjašnjavanju te da je u Hrvatskoj nemoguće prikupiti potpise ukoliko netko ne stoji iza određene inicijative. “Kad god se išlo protiv establišmenta, nemoguće je skupiti potpise. HDZ i SDP nisu skloni referendumskom izjašnjavanju građana, a mi u Mostu podupiremo takav način izjašnjavanja”, kazao je Grmoja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.