Na listi 1.000 najboljih sveučilišta svijeta i jedno naše

Vijesti 23. srp 201509:37 > 09:43
Pixabay.com / Ilustracija

Rezultati najnovijeg istraživanja o kvaliteti i uvjetima obrazovanja na sveučilištima u svijetu pokazali su da se samo nekoliko sveučilišta s Balkana uspjelo svrstati na listu 1.000 najboljih.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Centra za rangiranje univerziteta u svijetu (CWUR) za 2015. godinu, najbolje sveučilište je američki Harvard, a slijede Stanford, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Oxford, Columbia, California, Chicago University, Princeton i Cornell.

Na prestižnoj listi najboljih deset sveučilišta na svijetu, osam su iz SAD-a, dok su preostala dva britanska.

Među 1.000 najboljih četiri balkanska sveučilišta

Od zemalja regije Zapadnog Balkana, na listi 1.000 najboljih našla su se sveučilišta iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, dok iz BiH, Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore na ovoj listi nema nijednog sveučilišta.

Prema istraživanju CWUR-a, Sveučilište u Ljubljani je pozicionirano na 504. mjestu, a mariborsko se nalazi na 820. mjestu liste, Sveučilište u Zagrebu zauzima 551. mjesto i Sveučilište u Beogradu se nalazi na 726. mjestu.

Centar za rangiranje sveučilišta u svijetu (CWUR) listu najboljih je sastavio na osnovu kriterija kao što su kvaliteta obrazovanja i obuke studenata, prestiž i ugled osoblja i kvaliteta znanstvenih istraživanja.

CWUR koristi osam objektivnih indikatora prilikom ocjenjivanja kvalitete visokoškolskih ustanova u svijetu, a to su kvaliteta obrazovanja, nivo zaposlenosti diplomanata, kvaliteta nastavnog osoblja, objavljeni znanstveni radovi, utjecaj, citati, ugled u svijetu i broj patenata.