"Ako HDZ ne prihvati naše zahtjeve, izlazimo iz pregovora"

Vijesti 04. sij 201609:20 > 09:25
N1

Most ne odustaje od svog zahtjeva i na današnjim će pregovorima s Domoljubnom koalicijom tražiti ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, poljoprivrede, zaštite okoliša te prometa i infrastrukture, ali i ministarstvo gospodarstva.

Pregovori će očito biti teški s obzirom na to da u HDZ-u ne žele prepustiti Mostu Ministarstvo gospodarstva, a drže i da Most mora izabrati između ministarstva pravosuđa i uprave, odnosno da ne mogu očekivati da će dobiti i jedno i drugo. HDZ nadalje želi za sebe ministarstvo obrane, vanjskih poslova, regionalnog razvoja.

Sve zbog reformi

– Ako ćemo biti u budućoj vladi, onda želimo imati i resore u kojima možemo provesti reforme nužne za oporavak Hrvatske. Ako HDZ bude ustrajao na svojim pozicijama i ne bude prihvaćao naše zahtjeve, mi ćemo izaći iz pregovora s njima pa neka sami sastavljaju Vladu – kazao je za Večernji list glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja. Govoreći o javnim poduzećima i institucijama, Grmoja dodaje da Hrvatska narodna banka nije njihov prioritet, ali jesu APIS te sve što spada pod nadležnost Ministarstva gospodarstva.

– To sve treba pripasti jednoj opciji, odnosno nama, jer jedino tako možemo raditi sve ono što si zadamo – kaže Grmoja. HDZ želi smanjivati broj ministarstava i u Mostu nemaju problem s time, ali njihov pristanak ovisi o planu kako ih smanjiti. Tako, primjerice, Most neće nikako pristati na ukidanje Ministarstva zaštite okoliša, eventualno mogu pristati da se tom ministarstvu pripoji i energetika.

Iako on to nije potvrdio, Večernji list u Mostu neslužbeno doznaje da inzistiranje na MUP-u te Ministarstvu pravosuđa, ali i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, što je, kažu, već dogovoreno s predsjednicom RH, leži u njihovoj želji da se još jače nastavi borba protiv korupcije i kriminala. A to je nešto, otkrivaju nam u Mostu, što ne žele prepustiti HDZ-u.

O imenima na čelu svih tih resora u Mostu i dalje ne žele govoriti, jer, naglašavaju, dogovoreno je da se sva imena usklade konsenzusom, a i mandatar Tihomir Orešković posljednji je u nizu koji ta imena mora i odobriti.

Ni princip podjele resora koji je objavio HDZ, a prema kojemu bi ministar bio iz jedne stranke, a njegov zamjenik iz druge, još nije, kažu u Mostu, dogovoren.

– Ako se može naći dobar sustav kontrole i na taj način, onda se možemo dogovoriti da stvari postavimo tamo – kazao je Nikola Grmoja. Odbacio je i priču o osnivanju holdinga, što je ideja koju je HDZ promovirao kroz cijelu kampanju, a u kojem bi bile sve državne tvrtke.

– O tome nikada nismo razgovarali i ta nam se ideja nikako ne sviđa – zaključio je Grmoja.

HDZ danas na pregovore s Mostom o sastavljanju nove vlade dolazi pak sa svojom shemom buduće izvršne vlasti, a ona uključuje 19 ministarstava. Riječ je o 17 „starih” ministarstava, s tim da bi se prema HDZ-ovu prijedlogu tri ministarstva spojila u jedno (gospodarstvo, rad i poduzetništvo, a moguća su još neka spajanja) i još dva posve nova – ministarstvu za useljeništvo i ministarstvu koje bi se bavilo problematikom demografije.

Hoće li ta shema ministarstava opstati ovisi o pregovorima s Mostom za koje u HDZ-u neslužbeno kažu da nisu baš voljni spajati ministarstava i rezati na nacionalnoj razini, nego su im draže uštede u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. HDZ će predložiti i spajanje agencija ili pak njihovo utapanje u nadležna ministarstva. Naši izvori u HDZ-u kažu kako planiraju zadržati oko 40 agencija od oko 190, a od gašenja su izuzete one koje su proizašla obaveza iz članstva u Europskoj uniji.

Domovinska sigurnost

Budući da su u HDZ-u u kampanji stavljali naglasak na digitalizaciju i IT tehnologije općenito, u Ministarstvu uprave predviđaju odjel koji bi pokrivao upravo digitalizaciju. Najviše zanimanja javnosti, ali i prijepora između pregovarača, izazvala je ambicija Mosta da im pripadne Ministarstvo unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajna agencija. U HDZ-u, izgleda, nisu neskloni da Mostu prepuste MUP, ali navodno bi u kvoti HDZ-a ostalo Ravnateljstvo policije. Ipak, HDZ bi mogao doskočiti Mostu i sigurnosno-obavještajni aparat zadržati pod svojom kontrolom.

Naime, planira se ured za domovinsku sigurnost koji bi djelovao pri Vladi, a za njega bi kao zamjenik premijera mogao biti zadužen Tomislav Karamarko. Na konceptu domovinske sigurnosti protekle je tri godine, predvođen generalom Damirom Krstičevićem, radio HDZ-ov Odbor za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove. Ideja je da taj ured objedini, odnosno, koordinira cjelokupni sigurnosni aparat što uključuje MUP, MORH, SOA-u, vatrogasni sustav, gorsku službu spašavanja…

Budući da je Hrvatska mala država, bila je procjena, kaže naš sugovornik, da se ne ide na osnivanje Ministarstva za domovinsku sigurnost po uzoru na SAD, nego da se ostane na uredu. U osmišljavanju tog koncepta tražili su se uzori u SAD-u, Njemačkoj, Izraelu, Danskoj…

Osnovna ideja novog koncepta nacionalne sigurnosti jest taj da službe budu povezane, a da ured za nacionalnu sigurnost bude operativno tijelo koje će ih koordinirati, piše Večernji list.

Inače, Grmoja je i gost Pressinga u ponedjeljak u 20 sati, koji ćete uživo moći gledati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.