Hoće li DP dobiti od 11 do 15 državnih tajnika? Plenković: Mora biti realaln broj

Vijesti 08. srp 202416:31 0 komentara
Andrej Plenković na konferenciji za medije
N1

U Zagrebu je u ponedjeljak održana sjednica HDZ-a nakon koje je izjavu za medije dao predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

“Razgovarali smo o brojnim aktivnostima koje su iza nas”, započeo je Plenković.

Komentirao je i izbor državnih tajnika. “Razgovaramo s nizom aktera u parlamentarnoj većini, nije tu samo DP, ima zainteresiranih, moramo naći neke realne okvire.”

Osvrnuo se i na informaciju koja se pojavila u medija, da Domovinski pokret očekuje između 11 i 15 državnih tajnika. “Dogovorit ćemo se, mora biti realaln broj, realan broj je takav da državnih tajnika mora biti manje nego zastupnika i time sam sve rekao”, odgovorio je Plenković.

Što se tiče izbora u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kaže da su poslane poruke promjena pa se osvrnuo i na predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Poruke promjena, to vam je Milanović htio tu, sjećate se tih poruka, ali se pokazalo da HDZ pobjeđuje i na velikoj i maloj izlaznosti i da je on teško poražen, kao i opozicija”, poručio je na kraju Plenković.

“Boris Vujčić ostat će guverner HNB-a”

Poručio je da će dosadašnji guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić biti izabran na još jedan mandat, istaknuvši da se politika HNB-a treba voditi oko najvažnijeg pitanja, a to je stabilnost cijena.

“Razgovarali smo guverner HNB-a i ja, i dogovorili smo se da on nastavi sa još jednim mandatom”; izjavio je premijer Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan o Vujčiću.

Podsjetio je da su zajedno s guvernerom HNB-a Vujčićem vodili proces vezan uz članstvo Hrvatske u europodručju, istaknuvši kako su to pozicije u kojima je kontinuitet itekako bitan.

“Imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Politika HNB-a se treba voditi oko najvažnijeg pitanja a to je stabilnost cijena. Ona je sada nakon članstva u europodručju dodatno vezana za ono što radi Europska središnja banka”, rekao je Plenković.

“Izborni sustav “onemogućio” pobjedu krajnje desnice u Francuskoj”

Rekao da je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) “uvjerljivi relativni pobjednik” izbora u Francuskoj jer je za nju glasalo najviše birača, ali da joj je pobjedu “onemnogućio” izborni sustav.

“Mene to ništa nije iznenadilo. U Francuskoj postoji takozvani republikanski refleks. Cijeli francuski izborni sustav je (tako) osmišljen. Dakle, dvokružno biranje zastupnika u malim izbornim jedinicama je osmišljeno da stranke krajnjih opcija, a godinama je to bila ova stranka koja se danas zove Nacionalno okupljanje … uopće ne dođu u Nacionalnu skupštinu”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon stranačke sjednice.

Za RN j rezultat je bio razočaravajuć jer su ankete dugo predviđale da će odnijeti pobjedu. Ljevica i centristički savez su nakon prvog kruga izbora, u kojem je RN dobio trećinu glasova, surađivali kako bi spriječili pobjedu te stranke.

“To je jedan nevjerojatan politički događaj koji je zbog ovakvog izbornog sustava onemogućio njima da budu pobjednici izbora kao što je u postotku to izgledalo. Ako gledate broj ljudi koji je za njih glasao, njih je više od deset milijuna. Za ljevicu je glasalo nešto manje od sedam milijuna, a za Macronovu opciju negdje oko šest. Dakle, oni su i u drugom krugu uvjerljivi relativni pobjednik”, kazao je Plenković.

“Poruka je ostala i ta će se poruka vrlo brzo vidjeti … za nešto manje od tri godine kada budu predsjednički izbori u Francuskoj”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!