Plenković o prosvjedu umirovljenika: Podržavaju Špiku koji se svrstao uz Milanovića, to mi je smiješno

Vijesti 01. lis 202413:34 9 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja nove područne škole i dječjeg vrtića u velikogoričkom naselju Dubranec, a nakon toga dao je izjavu za medije.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku objavljenoj u utorak, u odnosu na rujan 2023. godine u prosjeku bile veće za 1,6 posto, dok su u odnosu na kolovoz u prosjeku veće za 0,3 posto. Nove podatke o inflaciji komentirao je i premijer Plenković.

“Što se tiče ocjene DZS-a za rujan, to je najniža inflacija u zadnje tri godine, što smatram da je dobro, taj trend pada inflacije. Važno je i da cijene hrane dođu u okvire koji su realni, kad je riječ o uslugama i hrani, mislim da se još malo osjeti da traje turistička sezona, što dovodi do određenog rasta nekih segmenata, ali ovi drugi segmenti mi djeluju dobro”, rekao je.

Osvrnuo se i na najavu iz Hrvatskih autocesta (HAC) da za osobna vozila cestarina ostaje ista kao u ljetnoj sezoni, te se neće kao prošlih godina vraćati na izvansezonske cijene.

“Mislim da su iz HAC-a objasnili, zbog različitih troškova održavanja, mislim da su to sitne razlike i ne vidim da će biti većih poteškoća”, smatra Plenković.

O prosvjedu umirovljenika

Osvrnuo se i na položaj umirovljenika koji su u utorak održali prosvjed pod geslom “protiv siromaštva”. “Cilj je da u mandatu ove Vlade prosječna sveukupna mirovina bude najmanje 750 eura, a izglednije 800 eura. Nastavit ćemo činiti sve da umirovljenicima bude kvalitetnije.”

“Saslušat ćemo ih, čut ćemo tu poruku. Današnji dan smo iskoristili kako treba, netko to iz politikantskih razloga – s obzirom da je organizator politička stranka koja se svrstala da podržava jednog predsjedničkog kandidata – okvir tog prosvjeda je jasan”, kazao je Plenković.

“Ovi koji podržavaju Špiku koji se svrstao uz Milanovića, a nije im rasla ništa mirovina u njegovom mandatu, tako da mi je to malo smiješno, da podržavate nekog tko kao premijer nije napravio ništa”, dodao je pa podsjetio na pakete i mjere pomoći za umirovljenike koje je njegova Vlada uvela.

“Imate još nešto? Ništa. Zlokobni kršitelj Ustava odjednom je veliki skrbnik umirovljenicima”, rekao je na kraju o predsjedniku Zoranu Milanoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare