Bačić o kandidiranju Milanovića: Ovo je nezabilježen napad na Ustav RH

Vijesti 16. ožu 202420:49 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade ministar Branko Bačić izjavio je u subotu da je odluka predsjednika Republike Milanovića da sudjeluje na parlamentarnim izborima na listi SDP-a kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici i premijerski kandidat 'nezabilježen napad na Ustav Republike Hrvatske'.

Ocijenio je da je ulazak predsjednika RH Zorana Milanovića u predizbornu utakmicu neustavan.

“To tvrde svi uvaženi profesori ustavnog prava u Hrvatskoj, da je ovo nezabilježen napad na Ustav RH, da je ovo neprimjereno, da najviši državni dužnosnik sam krši zakon i Ustav, ulazi u političku utakmicu i time grubo narušava demokratske procese u Republici Hrvatskoj”, rekao je Bačić u središnjem Dnevniku HTV-a.

Smatra da će taj potez najprije nanijeti najveću štetu predsjedniku RH, ali i svim oporbenim strankama koje ga u tome podržavaju.

S druge strane, procijenio je Bačić, to će pridonijeti homogeniziranju HDZ-ova biračkog tijela jer se, kaže, “sada vidi kako je na djelu dramatična razlika između Hrvatske demokratske zajednice i naših partnera, a s druge strane oporbe koja ne bira politička sredstva kako bi se pokušala dokopati vlasti”.

Očekuju da Ustavni sud reagira

Dodao je kako očekuju da Ustavni sud, koji je za ponedjeljak najavio sjednicu, iznese svoje stajalište o ovim izborima, “da jasno kaže može li predsjednik Republike Hrvatske biti ujedno i kandidat na listi jedne političke stranke, konkretno SDP-a”.

“Ako predsjednik Republike Hrvatske s time nastavi, onda je na Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), a čini mi se i na Ustavnom sudu, da poduzme zakonom predviđene radnje i prema predsjedniku Republike, ali i prema stranci u čijoj predizbornoj kampanji on sudjeluje”, zaključio je Bačić.

HDZ će nastaviti s kampanjom

Napominje da će HDZ nastaviti sa svojom predizbornom kampanjom i “ona će biti pozitivna” i “jasno isticati rezultate Vlade”.

Predsjednik Ustavnog suda RH sazvao je za ponedjeljak  “Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka – Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024.”,  priopćeno je ranije danas iz Ustavnog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!