Diler limuzina za poznate Hrvate priznao nove muljaže. U dogovoru s USKOK-om izbjegao zatvor

Crna kronika 11. ruj 202418:01 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Poznati trgovac automobilima Ivan Bašić zvani Inja, koji je prozvan i "kraljem limuzina" sklopio je još jednu nagodbu s USKOK-om. Priznao je da je bio dio zločinačke organizacije, koju je predvodio Dragan Mrđen, koji je u međuvremenu preminuo.

Ova zločinačka organizacija, kako je navedeno u optužnici, uvozila je skupocjene automobile izbjegavajući plaćanje poreza. Državni proračun na taj je način oštetila za oko 200.000 eura.

Serija malverzacija

Bašiću je ovo druga nagodba s tužiteljstvom. Lani je priznao krivnju za malverzacije prilikom uvoza automobila teške 496 tisuća eura. Tada je dobio 11 mjeseci rada za opće dobro.

Osim toga lani mu je izrečena i novčana kazna 19,9 tisuća eura, a mora podmiriti i oko 130 tisuća eura sudskih troškova. U državni proračun Bašić mora uplatiti 141 tisuću eura odnosno nešto više od milijun kuna utajenih poreznih i carinskih davanja.

Sporazumom što ga je prošle godine prihvatio država mu je oduzela i sedam automobila marke Nisan Infiniti Q50, kakvih je, prema tvrdnjama USKOK-a, iz BiH u Hrvatsku uvezao ukupno 98.

Novo priznanje i kazna

Danas je dobio još devet mjeseci rada za opće dobro. Uz to, izrečena mu je sporedna novčana kazna od 10.000 eura, te mora podmiriti 8.000 eura sudskih troškova.

Prema presudi na temelju sporazuma mora državi vratiti i 50.000 eura nepripadno stečene imovinske koristi.

Priznao je da je bio član zločinačke organizacije koja između veljače 2015. i 31. siječnja 2017. preko tvrtke Viktoria Invest čiji je vlasnik bio Dragan Mrđen uvozila rabljene automobile visoke klase iz Njemačka i drugih zemalja EU. Pri tome je umanjivan PDV, a država je varana i preko sheme tzv. nestajućih trgovaca.

Inja Bašić brat je puno poznatijeg Milenka Bašića, bosansko-hercegovačkog poduzetnika koji je s Josipom Pleslić ex Rimac i Gabrijelom Žalac optužen u aferi vjetroelektrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!