Do kraja godine 67 hrvatskih robota u ukrajinskim minskim poljima

Vijesti 11. ruj 202420:55 0 komentara
Do kraja godine 67 hrvatskih robota u ukrajinskim minskim poljima
Genya SAVILOV / AFP / Ilustracija

DOK-ING, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za robotske i autonomne sustave, u četvrtak je otvorila ured u Kijevu. Do kraja ove godine, u Ukrajini će biti aktivno ukupno 67 DOK-ING-ovih robotskih sustava za razminiranje kao i 200 stručnjaka osposobljenih za njihovo rukovanje i održavanje.

U opasnim i izvanrednim situacijama, u zemljama opustošenim ratom – umjesto izlaganja riziku, ovaj pomoćnik doslovno spašava živote.

Napredna vozila za razminiranje redovito se isporučuju u Ukrajinu.

“Tu sada jedva stignemo napraviti koliko radimo i šaljemo da bi pomogli Ukrajini u problemima koje imaju, koji još nisu ni riješeni, sada je u tijeku rat, a poslije rata će biti još veća potražnja”, ustvrdio je osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić.

Dosad očistili 12 milijuna kvadratnih metara

Dva modela vozila već sada znatno pomažu Ukrajini. Napredno vozilo MV-4 ima iznimne performanse. Otporno je na protupješačke mine i eksplozivna sredstva slične snage, ali može izdržati i eksploziju protutenkovske mine.

Drugi model – MV-10, izdržljiviji je i služi za teže zadatke, odnosno čišćenje protutenkovskih mina, kao i MV-4 opremljen je različitim alatima.

“Od sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu, DOK-ING je isporučio 45 robotskih sustava za razminiranje Ukrajini, pritom uništio 5600 neeksplodiranih ubojnih sredstava mina te očistio 12 milijuna kvadratnih metara zemlje, prenosi HRT.

DOK-ING će do kraja 2024.god isporučiti ukupno 67 sustava za razminiranje i pritom omogućiti 200 specijalista za obuku i održavanje robotskih sustava, najavio je član Uprave DOK-ING-a Gordan Pešić.

Nažalost, i nakon što rat završi, razminiranje će vjerojatno potrajati desetljećima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!