Doznajemo nove detalje USKOK-ove akcije: Istražuju načelnika Smokvice zbog malverzacija kod gradnje muzeja

Crna kronika 13. svi 202412:32 2 komentara
Grgo Jelavic/Pixsell/Smokvica.hr/ILUSTRACIJA

Policija je po nalogu USKOK-a jutros upala u općinu Smokvica, doznaje N1. Istražuju malverzacije povezane s gradnjom tamošnjeg Muzeja zlata i srebra, a osumnjičen je načelnik općine Kuzma Tomašić (Socijaldemokrati).

Službeno je za sada potvrđeno da su privedene dvije osobe koje se sumnjiči za kaznena djela protiv službene dužnosti. Osim Tomašića postupkom je obuhvaćen i jedan građevinski poduzetnik.

U tijeku pretrage

“Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja policijskih uprava splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK – Služba Split podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, priopćila je policija.

Od ranije je poznato da je s gradnjom Muzeja u Smokvici bilo problema, jer se odustalo od prvobitnog projekta predviđenog građevinskom dozvolom.

Općina pred blokadom

Zbog toga je općina ostala bez europskog novca što ga je trebala dobiti za Muzej. Naime, zbog uočenih nepravilnosti SAFU, agencija koja nadzire trošenje EU sredstava, izdala je korekciju od 25 posto, odnosno uskraćeno je 1,27 milijuna kuna od ukupnih 5,07 milijuna kuna predviđenih za projekt.

Općina je zato morala podići kredit, a sada joj je prijetila i blokada jer nisu vratili novac Županiji Dubrovačko-neretvanskoj preko koje je išlo financiranje Muzeja zlata i srebra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare