DP želi ukinuti izbor manjinaca, a sad im trebaju manjinci za vladu s HDZ-om

Vijesti 21. tra 202417:09 3 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas da njegova stranka vodi razgovore s Domovinskom pokretom s ciljem sastavljanja nove vlade. Rekao je da je nakon izbora "došlo do smirivanja u DP-u".

“Jedan dio birača otišao je malo više u desno pa moramo i tu poruku čuti i sukladno tome sastavljati buduću vladu”, znakovito je kazao Plenković.

DP: Nećemo iznevjeriti birače

DP, pak, ponavlja priče o tome kako neće iznevjeriti birače. “Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama i takav razgovor ne vodimo i odbacujemo. Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti, ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod”, poručili su danas.

Postizborna matematika govori da bi HDZ sa 61 mandatom i DP s 14 mandata u eventualnoj zajedničkoj koaliciji imali 75 ruku. Pri tome treba imati na umu da je među 14 zastupnika izabranih na listi DP-a i Mislav Kolakušić, koji je u više navrata rekao da ne želi ići ni s HDZ-om ni sa SDP-om. No, nagađalo se da bi on mogao predati mandat osvojen na listi DP-a te na europskim izborima tražiti novi mandat u Europskom parlamentu, piše Index.

U svakom slučaju, HDZ-u i DP-u će za sastavljanje parlamentarne većine trebati još najmanje jednog ili dva zastupnika, a kako svi zastupnici svih ostalih stranaka rezolutno tvrde kako neće s HDZ-om, preostaju im zastupnici manjina.

Poznat je raniji DP-ov uvjet kako ne žele sudjelovati u vladi koju bi podržavao SDSS, već eventualno preostali manjinci, no to možda neće biti moguće jer je SDSS-ov Milorad Pupovac upravo danas rekao kako će manjinski zastupnici (njih 8) ostati jedinstveni te da “neće biti cijepanja”.

DP u predizbornom programu traži ukidanje izbora zastupnika nacionalnih manjina

Ono što predstavlja dodatan zaplet priči jest pogled u predizborni program Domovinskog pokreta. Uz to što su oštro odbacili bilo kakvu suradnju sa SDSS-om, u programu navode kako bi trebalo ukinuti izbor zastupnika nacionalnih manjina.

“Treba ukinuti izbor zastupnika nacionalnih manjina koji trebaju birati i biti birani na općim listama. Izabrani zastupnici nacionalnih manjina s općih stranačkih lista mogu formirati posebni odbor koji bi raspravljao o pitanjima važnima za njihov status (jezik, pismo, obrazovanje i kulturno stvaralaštvo)”, stoji u programu DP-a.

U ovom je trenutku neizvjesno na koji način HDZ i DP planiraju sastaviti većinu u saboru, no nakon svega izgovorenog, od žestokog kritiziranja Plenkovića i obostranog vrijeđanja, prozivanja SDSS-a i lošeg odnosa prema zastupnicima srpske nacionalne manjine, kao i gore navedenog stava oko ukidanja izbora zastupnika nacionalnih manjina, teško je razaznati scenarij u kojem bi HDZ i DP zajedno formirali većinu, a da DP grubo ne pogazi nekoliko predizbornih obećanja i vrijednosti koje su predstavili građanima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare