FOTO, VIDEO / Pogledajte kako je izgledalo obilježavanje Dana državnosti na Jarunu: Vježbe, padobranci, Rafalei

Vijesti 30. svi 202418:06 > 18:22 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Obilježavanje Dana državnosti RH nastavilo se u četvrtak popodne programom Hrvatske vojske u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu u Zagrebu, kojem su, uz mnoštvo građana nazočili i predsjednik Sabora Gordan Jandorković i predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima.

Program se sastojao od izložbe taktičko-tehničkog naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi HV-a te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga, uključivo Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ.

Potom su održane pokazne vježbe Hrvatske vojske i policije te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Letački program je započeo skokom tri padobranca s visine do 1200 metara s hrvatskom državnom zaustavom, te zastavama EU i NATO-a. Zatim je održana borbena akcija čamaca uz podršku helikoptera, a potom je predstavljen vojno-akrobatski program počasne satnije počasno-zaštitne bojne HV-a.

Program je nastavljen demonstracijom djelovanja Antiterorističke jedinice Lučko i akrobatskim programom Krila Oluje sa šest zrakoplova, a završio naletima četiri višenamjenska borbena zrakoplova Rafalea.

Luka Batelic/PIXSELL
Luka Batelic/PIXSELL
Luka Batelic/PIXSELL

Program Krila Oluje, kako je rečeno, završio je ranije zbog tehničkih razloga.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je novinarima da je Hrvatska vojska danas snažna sila, u kojoj se vrlo intenzivno provodi program opremanja u svim rodovima, naglasivši da će se tako i nastaviti.

“Ponosni smo da je Hrvatska vojska danas snažna sila. Uz ulaganje u naoružanje ulažemo i neborbenu opremu i posebno u čovjeka jer je posebno važno i zadržavanje osoblja u sustavu”, rekao je ministar Medved

Istaknuo je da su u vježbi sudjelovale i druge sastavnice Domovinske sigurnosti, što sve skupa čini Hrvatsku sigurnom.

Naša Ema Bašić u N1 Dnevniku razgovarala je desetnikom Tomislavom Lonićem.

Na zagrebačkom Jarunu pokazne vježbe vojske i policije posjetio je veliki broj građana, a posebno oduševljenje nisu krili oni najmlađi: “Ljudi su bili oduševljeni, stvarno je bilo impresivno za sve posjetitelje”, opisao je Lonić.

Lonić je rekao što za njega znači biti vojnik: “Poziv vojnika bio je od malih nogu, rodio sam se u Domovinskom ratu i sjećam se Oluje i svega, to je bio dječji poziv i opet bih isto ponovio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!