Analitičar kaže da Selak Raspudić nije ozbiljna kandidatkinja: “Radi se o ponavljanju političkog trika koji je jednom upalio”

Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je u N1 Studiju uživo kod Ilije Jandrića gdje su razgovarali o obilježavanju vojne akcije Oluje u Kninu i kandidatima za predsjedničke izbore.

Poruke političara koje smo mogli čuti proteklih dana na Sinjskoj alci u i na obilježavaju 29. obljenice vojno-redarstvene operacije Oluje u Kninu nisu bile ništa posebno, tvrdi Gjenero.

“Žao mi je da Hrvatska više ne održava onu razinu diskursa koju u jednom trenutku postigla, a to je bilo u kolovozu 2020. godine”, rekao je Gjenero.

Tada je predsjednik Zoran Milanović bio na samom početku svog predsjedničkog mandata i govorio je potpuno drugačije nego danas, prisjeća se Gjenero. “Govorio je kao ozbiljni liberalno-demokratski političar.”

Premijer Andrej Plenković je tada već četiri godine upravljao zemljom u koaaliciji s SDSS-om. “I tada je u Kninu fantastičan govor održao, tada mladi i silno perspektivni političar iz srpske zajednice, Boris Milošević. Mislim da je to bila najsvjetlija točka obilježavanje Oluje od 1995. do danas.”

Gjenero ističe da smo tada imali prvu jasnu naznaku konstitucionalnog patriotizma Srba u Hrvatskoj. ” S druge strane smo imali otvaranje prostora da istovremeno kad se obilježava jedan od najvažnijih datum u novijoj hrvatskoj povijesti, nađe vremena, snage i odlučnosti da se progovori i o stradanju srpske zajednice u tom ratu i za pijetet prema njihovim žrtvama.”

Hrvatska gubi prednost koju je imala uz SDSS

“Nažalost, ono što je bilo izrazito dobro u osam godina uzastopne političke suradnje HDZ-a sa SDSS-om počinje se jako ubrzano topiti i to može dugoročno dovesti u pitanje najveću  prednost koju u odnosu na druge zemlje bivše Jugoslavije ima Hrvatska – u odnosu na agresivni nacionalisitčki populistički režim Aleksandra Vučića“, kazao je Gjenero i dodao da se na sve ostale države preljeva koncept srpskog svijeta.

“Vidite što se događa u Bosni i Hercegovini s Dodikom. Vidite što se događa u Crnoj Gori. Čudne stvari se događaju i u Sjevernoj Makeodniji.”

Ako ovako nastavimo s politikom i ako prestanemo raditi na snažnoj integraciji srpske zajednice u Hrvatskoj, možemo očekivati da će koncept ‘srpskog sveta’ početi dobivati politički prostor u RH, smatra Gjenero. “To je potencijalno opasno i negativno. Očito je da režim u Beogradu u fazi izrazitog zaoštravanja tog nacionalističkog populizma. Ove godine je Vučićeva retorika prilikom njegovog obilježavanja žrtava Oluje bila još radikalnija nego prethodnih godina.”

Iako Hrvatska ima prednost zbog članstva u EU-u i NATO savezu, Gjenero tvrdi da Hrvatska zaštitne mehanizme od vanjskih ugroza mora graditi oslanjajući se na svoje političko znanje i političke vještine.

davor gjenero
N1

Kandidatura Primorca nema doprinos HDZ-u

Gjenero je pohvalio što kandidat za predsjednika, kojeg podržava HDZ, Dragan Primorac ne ulazi u javne polemike s Milanovićem.

“Milanovića ne možete nadglasati u nekakvoj svađi, a bilo kakav racionalan dijalog s njim nije moguć. Prema tome, gromoglasno ignoriranje je najbolja strategija koja se u odnosu na njega može primijeniti.”

Nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da je rejting Primorca izjednačen s rejtingom HDZ-a, a s druge strane rejting HDZ-a je u posljednjih mjesec dana u padu.

“To nije pad koji ima veze s njegovom kandidaturom. Pokazuje se da nikakvog doprinosa ta kandidatura za HDZ nema.”

Marija Selak Raspudić kao proizvedena kandidatkinja

Gjenero Mariju Selak Raspudić ne doživljava kao ozbiljnu kandidatkinju, već smatra da se tu radi o ponavljanju političke igre kao prije četiri godine kada se Miroslav Škoro kandidirao.

“Ali njezin ulazak je napravio veliku pomtunju u političkoj areni – 20 posto je izrazito puno za kandidata koji dolazi iz četvrtelk, pete stranke ili ne dolazi iz stranke uopće. Ako znamo da je njezin suprug gospodin Raspudić bio dio unutarnjeg kruga koji je pripremao Milanovićev ustavni udar pred parlamentarne izbore, onda mi se ne čini vjerojatnim da bi odmah nakon tih izbora na kojima je igrala u Milanovićevom timu, ona najednom nastupala kao netko tko zagovara potrebu za alternativom Milanoviću. Meni se čini da je to dogovorena strategija.”

“Selak Raspudić ima dobru retoriku i mogla je odvući jedan dio glasača desnice i desnog centra, održati ih oko sebe u prvom krugu, a onda učiniti sve da se to političko tijelo ne prelije u drugom krugu HDZ-ovom kandidatu, nego da se slično kao pred četiri godine prelije prema Milanoviću”, dodaje Gjenero.

Zbog navedenih razloga Gjenero ne vjeruje da se radi o stvarnoj kompetitivnoj kandidaturi. “Radi se o ponavaljanju političkog trika koji je jednom upalio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.