Hoće li Most imati predsjedničkog kandidata? “Ne vidim koga bi ponudili. Razlaz s Raspudićima bio je neugodan”

Vijesti 11. ruj 202420:17 0 komentara
Patrik Macek / Pixsell

Hoće li i Most, poput Možemo, kao jedna od pet anketno najjačih stranaka imati svoga kandidata na predsjedničkim izborima ili će podržati nekoga od već kandidiranih, još nije poznato.

U Mostu zasad ne govore puno o mogućem svome kandidatu za predsjednika Republike. Odgovarajući na to pitanje, potpredsjednik stranke i saborski zastupnik Nikola Grmoja prošloga petka je na konferenciji za novinare kratko odgovorio da u Mostu još nisu odlučili na koji način će sudjelovati na predsjedničkim izborima, hoće li imati svog kandidata ili će podržati nekoga.

Ranije je Grmoja rekao i da su u fokusu Mosta lokalni izbori.

Raspudić je trebao biti kandidat?

Na prošlim predsjedničkim izborima Most nije imao svoga kandidata, nego je podržao tada nezavisnog Miroslava Škoru.

Spekuliralo se da je raniji plan Mosta bio da im predsjednički kandidat bude Nino Raspudić. No on se, skupa sa suprugom Marijom Selak Raspudić, netom nakon parlamentarnih izbora na kojima su oboje osvojili zastupničke mandate, razišao s Mostom. U međuvremenu je Selak Raspudić istaknula kandidaturu za predsjednicu države.

“Razlaz Mosta s Raspudićima bio je buran, da ne kažem neugodan za Most, jer su taman na izborima izborili relativno komfornu skupinu zastupnika u Saboru, a tad su se Raspudići povukli iz njihove kvote”, kaže politički analitičar Ivan Rimac.

“Taj događaj neće imati pozitivnu emociju”

“Raspudići su Mostu odnijeli mandate, a time im znatno smanjili i prihode od financiranja. Smanjili su im kvotu zastupnika i učinili ih da izgledaju kao gubitnici izbora. To sigurno neće imati pozitivnu emociju na predsjedničkim izborima, iako ne vidim koga bi Most u ovom trenutku ponudio za predsjedničkog kandidata”, dodao je Rimac.

Može se pretpostaviti da je Most pod svojevrsnim pritiskom imperativa da kao jedna od pet najjačih stranaka ima svoga predsjendičkog kandidata. Ili da se izostanak istoga protumači slabošću.

“Moguće je da će na koncu kandidirati Božu Petrova ili nekoga iz vrha stranke, ali mislim da će to biti bez neke jače kampanje i značajnije potpore toj kampanji. Oni bi samo mogli računati na to da se pojavljuju na sučeljavanjima kandidata pa bi time zadobiju neku pažnju”, kazao je Rimac.

“Bolje prolaze nezavisni i neočekivani kandidati”

On smatra da među autsajderima u predsjedničkoj utrci bolje prolaze nova lica, još neprofilirana u visokoj politici.

Nema sumnje da je, primjerice, Daliji Orešković i Katarini Peović “vidljivost” dobivena sudjelovanjem na predsjedničkim izborima 2019. godine u značajnoj mjeri pomogla da sljedeće godine na parlamentarnim izborima uđu u Sabor.

“Pokazalo se da kandidiranje za predsjednika Republike ne diže rejting onima koji su već dugo u politici. Ono može predstavljati izvjesni promotivni obrazac za one koji se pojavljuju kao nezavisni kandidati ili kao neočekivani kandidati koji ranije nisu bili vidljivi u političkom spektru”, ustvrdio je Rimac govoreći o mogućnosti da Petrov ili Grmoja budu predsjednički kandidati Mosta, ako ta stranka uopće odluči istaknuti kandidata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!