“Irci plaćaju struju 4 puta više nego hrvatski građani. Mi nismo osjetili danak krize”

Vijesti 13. ruj 202313:22 5 komentara

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao političke aktualnosti.

“Mi se praktički nalazimo u predizbornoj godini, sve što Vlada sad napravi će se gledati u kontekstu izbora. No, mjere su prošle godine bile čak obilatije nego ove godine. Irci plaćaju struju 4 puta više nego hrvatski građani. Mi nismo osjetili danak krize. Sad osjetimo udar inflacije. Sve dobre stvari koje se naprave će dobiti etiketu da su zbog izbora”, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dotraknuo se i datuma održavanja izbora.

“Logično je da se parlamentarni izbori održe prije europarlamentarnih izbora, oni jedini imaju fiksni datum. O svim drugim datumima odlučuje predsjednik Zoran Milanović.

“Teško je tehnički izvesti da svi izbori budu u isto vrijeme, a nije dobro da to bude ni onaj krajnji rok u devetom mjesecu. Mislim da je najrealnija opcija proljeće. Direktno miješanje države u gospodarstvo je koliko će koštati parizer, mi sjedamo dogovorno s poduzetnicima. Vlada je omogućila da se cijene energenata ne osjete. Nije mi jasno što se događa s tržištem kad ne osjetiš udar cijene energenata, a drastično se povećaju sve cijene u Hrvatskoj”, rekao je pa je dodao: “Ne tiče me se koliko će banke zaraditi, ali mora postojati sustav pravednosti. Nije logično i realno da banke s jedne strane pokazuju ekstraprofite, a s druge strane rast kamata. S jedne strane dobivaju profit, a s druge strane, kamate se nisu ni taknule. Vjerujem u slobodu tržišta, ali vjerujem i u određenu pravednost.

Također, kaže da se više ne zna “tko pije, a tko plaća na tržištu”.

“Je li liberalno da država snizi cijene plina i struje? No, u ovim okolnostima to se pokazalo kao pogodak. Mađarska je jako puno intervenirala pa im se dogodilo što im se dogodilo. Najbitnije je za gospodarstvo da nastavljamo s mjerama u malo izmijenjenom obliku”, kazao je.

Komentirao je i parlamentarne izbore.

“Treba napraviti stratešku procjenu što je za Hrvatsku najbolje, mandat u drugoj izbornoj jedinici imamo. Imamo opciju i samostalnog izlaska na izbore, ali i s našim koalicijskim partnerima. Što se tiče europskih izbora, postoji tendecija euroliberala da se sve liberalne stranke u Hrvatskoj ujedine”, rekao je.

U emisji je prokomentirao i suvlasništvo ministra Gordana Grlića Radmana u tvrtki Agroproteinka.

“Ne znam, ministar je vjerojatno trebao prijaviti da je tvrtka u njegovu suvlasništvu. Agroproteinka već godinama provodi zbrinjavanje usmrćenih svinja i jedina to radi. Možda je tu napravljen propust, ako je napravljen, ministar mora odgovarati. Osobno smatram da svatko treba biti odgovoran za sebe. Pravila moraju biti jednaka za sve. Može se dogoditi da eksplodira svinjska kuga, no treba pustiti struci da odlučuje o tome. Bilo bi neozbiljno razgovarati o tome ako ne znam dovoljno o toj temi, znam da se time bavi jedna tvrtka, s obzirom da je riječ o jednoj, ministar je trebao obavijestiti javnost. A sad, treba li se više tvrki baviti time, ne znam”, rekao je.

Također, komentirao je i aferu ministra Marija Banožića.

“Ako ste dužnosnik, licemjerno je uzimati APN-ove kredite za kupnju stanova. Smatram da nije bilo u redu to što je Banožić napravio. Nemoj biti ministar, pa onda uzimaj stanova koliko želiš iz APN-a. To je moj princip. Bilo mi je važno da ove 4 godine završim bez afera. Što se tiče afere HEP, ne vjerujem da premijer oklijeva u vezi smjene Frane Barbarića, vjerojatno čeka pravi tajming”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare