Jandroković: Zadaća je sviju njegovati sjećanje na pobjedu u Oluji

Vijesti 04. kol 202415:05 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je u nedjelju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. obljetnice VRO "Oluja" te poručio da je kolektivna zadaća sviju postojano njegovati sjećanje na veličanstvenu pobjedu u „Oluji“.

Jandroković je naglasio da je, u trenutku kada se 5. kolovoza 1995. zavijorio hrvatski barjak s kninske tvrđave, otvorena nova stranica hrvatske povijesti.

“Naš je trijumf u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s pravom nadaleko odjeknuo, pokazavši svijetu puni opseg naše obrambene transformacije te potvrdivši posvećenost hrvatskih branitelja i njihovu taktičku spremnost za najsloženije zadaće. Ta naša nova snaga, kao i zrelost tadašnjeg političkog vodstva predvođenog prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, omogućila je i veliki hrvatski poratni uspjeh – mirnu reintegraciju našeg Podunavlja”, rekao je.

“Pobijedivši velikosrpskog agresora u nametnutom ratu i stekavši punu kontrolu nad vlastitim teritorijem, naša je Domovina mogla krenuti u nove mirnodopske uspjehe”.

Otada do danas, naglasio je, iznimnom predanošću hrvatskih ljudi i državnih institucija učinili smo Hrvatsku politički stabilnijom, geostrateški relevantnijom i gospodarski jačom.

“Ispunili smo zacrtane ciljeve članstva u NATO-u i Europskoj uniji, dajući im dodanu vrijednost ulaskom u schengenski prostor i europodručje. Ujedno smo naš kopneni teritorij konačno spojili Pelješkim mostom, te izgradili LNG terminal na Krku, čime smo bitno unaprijedili položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe. Odlukama o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, helikoptera, borbenih oklopnih vozila i raketnih sustava protuzračne obrane dokazali smo predanost podizanju razine opremljenosti i spremnosti Hrvatske vojske te jačanju naše nacionalne sigurnosti”, naveo je.

Svim tim iskoracima, kaže Jandroković, učinili smo Hrvatsku otpornijom i sigurnijom zemljom, pripravnijom uspješno se nositi s mnogim isprepletenim krizama posljednjih godina. Pozvani smo zajedno ju učiniti jednako spremnom za sve izazove sutrašnjice.

No, dodao je, uvijek je važno biti svjestan istinskog temelja vlastitih postignuća, a to je upravo naša pobjeda u Domovinskom ratu. “Bez imalo dvojbe, u samom ishodištu svih naših ostvarenja jesu nesebičnost i odvažnost hrvatskih branitelja. Svi oni i njihove obitelji zaslužuju našu najdublju zahvalnost jer je njihova žrtva hrvatskom narodu omogućila da konačno samostalno kroji vlastitu sudbinu”.

“Naša je kolektivna zadaća stoga postojano njegovati sjećanje na veličanstvenu pobjedu u Oluji te štititi dignitet Domovinskog rata pred svim zlonamjernim nasrtajima na nj. Činimo to i tako što svake godine 5. kolovoza s nesmanjenim ponosom, domoljubnim žarom i u duhu zajedništva diljem Hrvatske obilježavamo naš veliki praznik”, naglasio je u čestitki koju je uputio u u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime.

“Pozivajući vas da u tom slavlju uvijek odajemo dužno poštovanje svima zaslužnima za naš današnji život u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Hrvatskoj, još jednom vam od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!”, napisao je predsjednik Hrvatskog sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!