Vratila se afrička svinjska kuga, oglasio se ministar: Nadamo se da je ovo isključiv slučaj

Vijesti 12. srp 202417:02 1 komentar
N1

Slučaj afričke svinjske kuge potvrđen je u Gradištu u blizini Županje, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede. Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro na tu je temu održao konferenciju za medije.

“Bitno je naglasiti da se objekt nalazi u zoni 4. kategorija, to znači da nije u naselju, nego vanjski uzgoj blizu šume, na objektu je bila 81 svinja do ponedjeljka. Sav objekt je u zoni zaštite. Zona nadziranja će obuhvatiti općinu Andrijaševce, odnosno samo naselje Andrijaševce, Cernu, Privlaku, grad Županju, grad Otok ali samo naselje Otok, Bošnjake, Cernu i Štitaru”, započeo je Dabro.

“Kad dobijemo detaljne informacije i analizu, moći ćemo dati više informacija”, dodao je.

Kontaktiran je i veterinarski institut. “Sumnja je da je proizašlo i uzrokovano od divljih svinja”, kazao je.

“Dat ćemo sve od sebe i nadamo se da je ovo isključiv slučaj jer je blizu šume. Apel ministarstva – pri bilo kojem uginuću ili simptoma na gospodarstvu kod ljudi koji uzgajaju svinje, molimo da to ne taje, neka prijave, da bi bili što učinkovitiji kako se AKS ne bi proširila”, poručio je ministar.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić izvijestio je kako je poslijepodne provedena eutanazija svinja na gospodarstvu Kadić.

Eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i provedene su sve mjere koje se trebaju provesti, rekao je.

I Pavić vjeruje da bi ovo mogao biti izolirani slučaj, s obzirom na to da i više od tri kilometra uokolo nema gospodarstava. “Vjerujemo da neće više biti pojave ove bolesti na ovom području”, rekao je Pavić.

Objasnio je i kako će za zonu nadzora i zonu zaštite mjere zabrane prometa, premještanja, uvoza novih životinja i izlaza životinja vrijediti 30 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare