Krše li se propisi biračkim mjestom u župnoj kući? Evo što nam kažu u DIP-u

Vijesti 11. tra 202416:32 0 komentara
Sasa Miljevic / PIXSELL

Pregledom detaljnog popisa birališta od I. do X. izborne jedinice, Faktograf je otkrio da će dio građana na skorim parlamentarnim izborima glasati i u prostorima Katoličke crkve, privatnim kućama i ugostiteljskim objektima. Među ostalim, u naselju Loborika u općini Marčana u Istri, biračko je mjesto organizirano u prostorijama lokalne župe, a o svemu smo pitali Državno izborno povjerenstvo.

Na upit N1 o biračkom mjestu u župnom dvoru u Loboriki preko puta kojeg postoji i škola, kao i na pitanje o potrebnim uvjetima na takvim i sličnim mjestima, DIP je odgovorio:

“Vezano uz određivanje biračkog mjesta u Loboriki, Izborno povjerenstvo VIII. izborne jedince se očitovalo da je škola u blizini župne kuće u kojoj je određeno biračko mjesto, međutim župna kuća ima svrhu društvenog doma te je Općina Marčana zakupnik nad župnom kućom.

U toj kući nema nikakvih vjerskih obilježja te se ne koristi u vjerske svrhe.

Nadležna izborna povjerenstva provjeravaju sva biračka mjesta, jesu li ona određena u skladu sa zakonom i obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva.

Preporuka je da se biračka mjesta ne određuju u restoranima, kafićima i sl. objektima, kad god je to moguće. I ta biračka mjesta provjeravaju se od strane nadležnih izbornih povjerenstava.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!