Selak Raspudić o sloganu za kampanju: “Predsjednik je šaljivdžija pa će mu se sigurno svidjeti”

Vijesti 19. lis 202413:00 0 komentara
Marija Selak Raspudić
Marko Lukunic/PIXSELL

Nezavisna kandidatkinja za predsjednicu RH Marija Selak Raspudić predstavila je u subotu svoj izborni program.

“Počeli smo od nule, s vjerom da možemo stvari mijenjati na bolje, počeli smo bez ijednog volontera, bez stranačke infrastrukture, a danas ovdje prvi krećemo službeno u predsjedničku kampanju i to sa sadržajem”, započela je Selak Raspudić.

“Hrvatska može i mora puno bolje, Hrvatska nije i ne smije postati žrtva različitih karaktera koji su sami sebi svrha”, dodala je.

“Ono što našu kampanju razlikuje od drugih jest činjenica da vjerujemo u ustavni ideal predsjednice RH koji ju opisuje kao autentičnu nestranačku osobu”, kazala je Selak Raspudić.

Ističe da jedino nestranačka osoba može čuvati integritet institucija i osiugurati stabilnost vlasti.

“Koliko stranačko djelovanje predsjednice najbolje se moglo vidjeti na proteklim pralamentarnim izborima kada je predsjednik, kao stranačka osoba, ušao u stožer jedne stranke i prestao biti predsjednik svih građana RH. U ovako izazovnim vremenima to se više nikad ne smije ponoviti”, rekla je, referirajući se na aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i njegov potez tijekom parlamentarnih izbora.

“Cijeli svijet vidi da je naša linija zapovijedanja posvađana”

Osvrnula se i na politizaciju vojske kojoj svjedočimo posljednjih dana. “Cijeli svijet i naše nesporedno okruženje vide da je naša linija zapovijedanja posvađana. Ne postoji veća sigurnosna ugroza od toga da vide da se sami sa sobom ne možemo dogovoriti kako bismo branili Hrvatsku, s kim bi surađivali i tko su nam saveznici.”

Ističe da je zbog toga bitno da se prestane s politizacijom vojske. Ukazala je i na problem oko toga što nema dogovora oko osoba koje bi Hrvatsku trebale predstavljati u svijetu “jer se u politici uobičajilo ‘naši i vaši’ kadrovi”.

“Ja nemam naše, i ne brinem o vašima, ne postoji nitko kome stranački dugujem nešto i kome sam obećala mjesto u diplomaciji. Vodit ću se kriterijem profesionalnog integriteta, znanja i domoljublja jer su to jedini objektivni kriteriji”, poručila je.

Marko Lukunic/PIXSELL

Pravo veta

U jednom segmentu, kaže, zalaže se za jačanje predsjedničkih ovlasti. “Na način da predsjednica ima pravo veta na one zakone koji se tiču građanskih sloboda. Vidjeli smo to i u covid-krizi, odlučuje većina koja nije nije stvarna većina brojčano s obzirom na glasove građana u Saboru, smatram da u nekim kriznim situacijama može reagirati. Ali, ta njena moć ne može biti apsolutna već povratno kontrolirana od dvotrećinske većine u Saboru.”

Najavila je da će posvetiti pažnju i mentalnom zdravlju, pogotovo djece i mladih, ali i poreznom rasterećenju građana te se osvrnula na poret na nekretnine.

“Taj porez nije ono što će nam omogućiti priuštivo stanovanje, kao buduća predsjednica zalažem se za državu koja porezno rasterećuje građane i poduzentike”, najavila je Selak Raspudić.

“Hrvatska nije imala predsjednika s karakterom…”

Osvrnula se i na Milanovićev mandat. “U proteklom mandatu Hrvatska nije imala predsjednika s karakterom već karakter s predsjednikom čija su trenutna raspoloženja vedrila i oblačila društvenim žviotom Hrvatske. Predsjednica mora biti u stanju suzbiti svoj ego i karakter u interesu Hrvatske.”

Kazala je da je velik put pred njom, ali vjeruje da može donijeti novu energiju na hrvatsku političku scenu. “Vrijeme je da Hrvatska konačno prodiše.”

Selak Raspudić se osvrnula i na svoj slogan ‘više od karaktera’. “Predsjednik je šaljivdžija pa će mu se sigurno svidjeti. Nije riječ o pukoj provokaciji, svaka kampanja mora pokazati i malo duha i strasti da bi zaintrigirala građane i da bi pokazala da iza nje stoji osoba koja se može nositi s aktualnim predsjednikom.”

Dodaje da ovaj slogan ukazuje na to da smo u proteklom mandatu imali samo karakter. “Karakter ne može biti sam sebi svrha. Ne kaže narod slučajno težak karakter. Kad država postane rob vašeg karaktera, imate ovo danas – da se zbog inata ne mogu postići ključni politički dogovori, a radi se o sigurnosti građana.”

Osvrnula se na očekivanja da bi Dragan Primorac mogao ući u drugi krug s aktualnim predsjednikom. “Kad bih se ja našla pored njega u drugom krugu, to bi za njega (op.a. Milanovića) bilo znatno teže, a ja vjerujem da bi doživio i poraz.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!