Milanovića čeka već 298 molbi za pomilovanja

Vijesti 01. kol 202209:53 1 komentar
N1 / ilustracija

Na odluku predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića čeka 298 nagomilanih molbi za pomilovanja, piše u ponedjeljak Večernji list.

Više od tri mjeseca prošla su otkako je predsjednik RH Zoran Milanović najavio da će, suprotno svojoj prijašnjoj praksi, razmotriti molbe za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice bivših visokorangiranih obavještajaca koji služe dugogodišnje kazne za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Iako se prije oštro protivio ovoj predsjedničkoj ovlasti, Milanović je nakon podnošenja molbi ovog dvojca kazao da je riječ o “širokoj priči o kojoj treba razgovarati”, i to zbog činjenice da su njihovu molbu svojim potpisima poduprla šestorica hrvatskih generala, među kojima i Ante Gotovina.

Na Pantovčaku, međutim, od tada vlada muk, o potencijalnim koracima predsjednika oko ove teme ne može se ništa doznati, a u međuvremenu se množe molbe za pomilovanje koje pristižu Ministarstvu pravosuđa.

Iz tog ministarstva ovih su dana Večernjem listu otpisali kako su u mandatu Zorana Milanovića na Pantovčak proslijedili ukupno 298 molbi za pomilovanje s pripadajućim izvješćima, što znači da je nakon ovih Milanovićevih izjava u Ured predsjednika proslijeđena 21 nova molba.

Što se s tim predmetima trenutačno događa, ne zna ni odvjetnik Anto Nobilo koji je u travnju u Perkovićevo i Mustačevo ime podnio molbe Ministarstvu pravosuđa.

“Nikakvih novosti još nema, a faktički nema ni što biti novost, s obzirom na to da nije propisana nikakva procedura koje bi se morao držati predsjednik. Osobno nemam nikakve kontakte na Pantovčaku niti ih želim imati i teško mi je procijeniti hoće li se i kada Milanović izjasniti”, kazao nam je Nobilo, uz napomenu kako predsjednik države, odluči li da neće pomilovati nekoga, o tome ne mora donositi posebnu odluku.

A to znači da takvu odluku ne mora formalizirati niti je objaviti čak ni ako je već odlučio da Perkovića i Mustača neće pomilovati. Iako priznaje da je riječ o frustrirajućoj situaciji, Nobilo ističe da njegovim klijentima osim čekanja ništa drugo ne preostaje.

Napominje i da je pomilovanje akt koji predsjednik ne mora obrazlagati, zbog čega ne smatra problemom ni nepostojanje komisije za pomilovanje. Podsjetimo, zadnju takvu komisiju nakon niza skandala raspustila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Veljko Miljević, odvjetnik i specijalist za kazneno pravo, uvjeren je, međutim, da predsjednik ovaj posao nikako ne može raditi bez komisije koja bi mu pomogla u pripremi akata pomilovanja, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare