Na snazi Meteoalarm: U dijelovima Hrvatske očekuje se jaka bura, a ponegdje pljuskovi s grmljavinom

Vijesti 23. lip 202410:29 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL/ilustracija

U Dalmaciji će u nedjelju biti uglavnom suho i sunčano, a u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, prognozira DHMZ napominjući kako će se najviše dnevne temperature većinom kretati od 24 do 29, a na Jadranu između 29 i 34 Celzijeva stupnja.

Mjestimice bi moglo pasti malo kiše. Na istoku bi lokalno moglo biti i pljuskova s grmljavinom, poslijepodne i navečer moguće i izraženijima.

Vjetar će biti većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima.

Sredinom dana na jugu uz obalu puhat će jugozapadnjak.

Na snazi Meteoalarm

Narančasti Meteoalarm uključen je za velebitski kanal zbog moguće jake i olujne bure koja bi prema večeri trebala oslabjeti.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a.

DHMZ

Jaka bura uz olujne udare se očekuje i u riječkoj regiji, sjevernoj Dalmaciji, na zapadnoj obali Istre te na Kvarneru i Kvarneriću te je tu na snazi žuto upozorenje.

Zbog mogućih izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom uključen je žuti Meteoalarm za karlovačku i osječku regiju. Iz DHMZ-a savjetuju građane da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. “Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!