Nacional: Nadbiskup Kutleša svećenika optuženog za pedofiliju poslao u svećenički dom

Vijesti 13. kol 202419:37 0 komentara
nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša
Luka Stanzl/PIXSELL

Kako saznaje tjednik Nacional zagrebački nadbiskup prekršio je odredbe Papina dokumenta "Vos estis lux mundi" i smjernice Hrvatske biskupske konferencije za postupanje u slučajevima pedofilije od strane klerika.

Umjesto da ih suspendira, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša premjestio je svećenike optužene za pedofiliju i omogućio im da i dalje obnašaju službu i budu u kontaktu s vjernicima i ministrantima, objavio je Nacional.

Tjednik navodi da se može tvrditi da je Kutleša, tada još kao splitski nadbiskup, u siječnju 2023. propustio postupiti sukladno dokumentu Vos estis lux mundi, koji je papa Franjo izdao 2019. godine kako bi se uspostavio sustav prijavljivanja zlostavljanja i postupanja u takvim slučajevima unutar Katoličke Crkve.

Kutleša nije slijedio ni sve “Smjernice za postupanje u slučajevima spolnog zlostavljanja maloljetnih osoba od strane klerika” Hrvatske biskupske konferencije, donesene 2006. i ažurirane u nekoliko navrata, u kojima se naglašava potreba za hitnim djelovanjem u slučaju prijave zlostavljanja.

DORH podigao optužnicu

Nacional se za ove tvrdnje poziva na “upućeni crkveni izvor koji je dubinski upoznat sa slučajevima” koji su tijekom proteklog tjedna dospjeli u središte pozornosti nakon što je splitski DORH podigao optužnicu protiv danas 72-godišnjeg svećenika zbog osnovane sumnje da je u periodu od 2002. do 2007. silovao dijete i nemoćnu osobu.

Dalmatinski portal je pisao da se radi o produljenim kaznenim djelima, što znači da ga terete za više učina. Obje žrtve su bile maloljetne, jedna je na meti svećenika bila 2002. i 2003., a druga 2006. i 2007. godine. Slučaj je, međutim, tek nedavno prijavljen.

Državno odvjetništvo je postupalo po kaznenoj prijavi PU splitsko-dalmatinske iz ožujka 2023. godine. Svećenik je u doba počinjenja kaznenih djela bio župnik u jednoj župi u zaleđu. Negira oba kaznena djela.

Isti izvor otkrio je Nacionalu identitete još dvojice od ukupno četvorice svećenika za koje tvrdi da su prošle godine prijavljeni policiji zbog pedofilskih zločina.

Taj izvor navodi da je Kutleša, u najmanju ruku, iznevjerio povjerenje žrtava sistemskog seksualnog zlostavljanja koje su upravo s vjerom u njega i njegov integritet u siječnju 2023. prijavile četvoricu svećenika na području Splitsko-makarske nadbiskupije za pedofiliju, silovanja i druge vrste nasilja, piše Nacional.

Bilo je to u siječnju 2023. godine, u vrijeme dok je Kutleša obnašao funkciju splitsko-makarskog nadbiskupa, neposredno prije no što je sredinom veljače te iste godine promoviran u zagrebačkog nadbiskupa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!