Ne povlači se iz prodaje samo hrana. Donosimo popis najčešće opozvanih neprehrambenih proizvoda

Vijesti 30. svi 202420:59 0 komentara
Steve Buissinne from Pixabay

Pažnju javnosti privlače česte objave o opozivu raznih prehrambenih proizvoda u kojima bivaju pronađene nedopuštene tvari, koje ne udovoljavaju mikrobiološkim kriterijima ili su iz nekog trećeg razloga potencijalno opasne.

U protekla tri dana, primjerice, iz prodaje je najprije povučena jedna vrsta nareska, a potom i pečenica. U oba proizvoda otkriveno je prisustvo bakterije koja izaziva crijevnu zarazu listeriozu.

Nedavno smo pisali o opozivu mlinaca s krupnom morskom soli više različitih proizvođača nakon što utvrđeno da se zbog neispravnih kalupa za mljevenje iz njih trusila plastika u hranu.

Većina opozvanih proizvoda nisu prehrambeni

Razumljivo je da povlačenja prehrambenih proizvoda iz prodaje privlače pažnju jer radi se o onome, potencijalno nezdravom i opasnom, što jedući ili pijući izravno unosimo u sebe.

No, Državni inspektorat redovno obavještava javnost i o opozivu neprehrambenih proizvoda. Njih je čak i više na listi opozvanih. Dok je od početka ove godine iz prodaje povučeno 39 prehrambenih proizvoda za koje je aktiviran RASFF – Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, istodobno su opozvana već 83 neprehrambena proizvoda.

Za njih je aktiviran RAPEX – Sustav brzog upozorenja Europske unije za nesigurne potrošačke proizvode i zaštitu potrošača. RAPEX obuhvaća sve proizvode osim prehrambenih i farmaceutskih proizvoda te lijekova.

Najviše neispravnosti na vozilima

Među ta ove godine opozvana 83 neprehrambena proizvoda više od polovice su vozila – njih 45, zbog raznih vrsta kvarova. Slijede igračke, njih 21, većinom one plišane i mekane za najmlađu djecu, a najčešće zbog lako odvojivih sitnih dijelova ili punila u plišanim igračkama, a kojima se mlađi od 3 godine mogu ugušiti. Šest opozvanih proizvoda su iz kategorije dječje opreme i proizvoda za djecu, a od tih šest čak pet su bile dude za bebe.

Opozvana su i četiri kemijska proizvoda – svi odreda za suzbijanje štetočina, a zbog rizika trovanjem kemikalijama. Opozvana su i dva informatočka proizvoda (produžni kabel i USB punjač) te tekstilna proizvoda (dječje hlače i dječji bod za djevojčice). Po jedan opozvani proizvod je iz kategorija sportske opreme (skijaške pancerice), kozmetike (toaletna voda), nakita (ogrlica s privjescima) te proizvoda za uljepšavanje i osobnu higijenu (tinta za tetoviranje).

Detaljne podatke os vim tim opozvanim proizvodima možete pročitati OVDJE.

Deset kategorija s najviše opozvanih artikala

Otkako je 2014. sustav RAPEX uspostavljen i u Hrvatskoj, ukupno su opozvana 2024 proizvoda. Više od polovice – čak 1287 – bila su vozila.

Primjerice, posljednje u nizu opozvano vozilo, prošloga četvrtka, bilo je lako gospodarsko vozilo marke Ford iz serije proizvedene od 29. kolovoza 2023. do 8. veljače ove godine, na kojima je utvrđena potencijalna pogreška u kablovima stupa upravljača, a što može rezultirati kratkim spojem i gubitkom snage u vozilu.

Ovako izgleda lista deset kategorija najčešće opozvanih neprehrambenih proizvoda u proteklih 10 godina:

VOZILA – 1287

IGRAČKE – 247
DJEČJA OPREMA I PROIZVODI ZA DJECU – 55
OSOBNA I ZAŠTITNA OPREMA – 55
NAKIT – 54

INFORMATIKA – 44
ELEKTRIČNI PROIZVODI – 36
DEČJA ODJEĆA I OBUĆA – 36
KUĆANSKI APARATI – 22

HOBI I SPORTSKA OPREMA – 18

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!