Sindikat: Radnici na Ininim crpkama imaju osnovnu plaću od 800 eura

Vijesti 09. kol 202412:40 5 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH) u petak je priopćio da je potrebno hitno i značajno povećanje plaća vozača, djelatnika na benzinskim postajama i u avio-servisima INA Grupe te da su članovi tog sindikata u INA Grupi spremni i na obustavu rada zbog premalih plaća.

Jeftina radna snaga nije rješenje

NSRH okuplja članove INA Grupe iz logistike i maloprodajnih servisa, osobito vozače teretnih vozila, tj. cisterni, radnike na benzinskim postajama te radnike avio-servisa.

Ističu da se u medijima često naglašava financijski uspjeh kompanije, no, da unatoč tome mnoge radnike Ine, poput vozača i djelatnika na benzinskim postajama, banke zbog niskih plaća tretiraju kao siromašne jer s trenutnim primanjima ne mogu podizati stambene kredite.

Vozač cisterne ima osnovnu plaću od tisuću eura neto, dok radnik na benzinskoj postaji ima osnovnu plaću od 800 eura neto. Kažu da ništa bolje ne prolaze ni radnici avio-servisa s tisuću eura neto, koji su zaduženi i za punjenje i provjeru ispravnosti goriva zrakoplova u vlasništvu države, što čini dodatan pritisak i povećava im odgovornost.

Smatraju da dovođenje jeftine strane radne snage nije rješenje, kao ni da radnici rade dodatne poslove, nego hitno i značajno povećanje plaća radnika INA Grupe.

Ističu da su članovi sindikata odlučni izboriti se za veće plaće i bolje radne uvjete, a da poslodavac ignorira i ne prepoznaje problem te dodaju da se za veće plaće i bolje uvjete rada ne pita samo poslodavca već i radnike, što će, kažu, pokazati na terenu.

U sindikatu smatraju kako je na mnogim radnim mjestima premalo radnika, što iziskuje dodatni rad i napor, posebice u sezoni, ali i da prostora za poboljšanje radnih uvjeta ima.

„Radnici zaslužuju plaću koja omogućava ne samo preživljavanje, već i uživanje u kvalitetnom životu. Vrijeme je da se prevlada nametnuto mišljenje i prizna da dostojanstven život nije luksuz, već pravo svakog radnika. Dostojanstven život znači sigurnost, stabilnost i mogućnost osobnog razvoja, što radnici INA Grupe zaslužuju,“ priopćeno je iz NSRH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare