Nova akcija EPPO-a: Podignuta optužnica protiv troje hrvatskih državljana i jedne tvrtke

Vijesti 25. lip 202411:07 > 13:58 3 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) podigao je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava, i to nakon istrage u svezi s dobivanjem financijskih potpora za mala i srednja poduzeća (SME), objavili su iz EPPO-a

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici u razdoblju od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijsku prijevaru s ciljem nepripadnog dobivanja financijske potpore za SME financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka prouzročenih pandemijom Covid-19.

Istragom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su te osobe osnovale lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom, kako bi dokazali da imaju pravo na financijsku potporu za SME. Također je utvrđeno da su predočili krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Analiza novčanog tijeka društava pokazala je da dobiveni krediti nisu korišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja. Smatra se da je opisanom prijevarnom aktivnosti prouzročena šteta u iznosu od 160.165,52 eura, budući da zajmovi nisu vraćeni, niti je njihova naplata iz sredstava osiguranja bila moguća.

Ako budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do deset godina.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare