Dubravka Šuica pred Odborom za EU poslove, s njom i Plenković. Možemo! i SDP joj neće dati podršku

Vijesti 20. kol 202409:35 > 11:16 2 komentara
N1

Saborski odbor za europske poslove na svojoj će današnjoj sjednici saslušati Dubravka Šuicu koju je Vlada prije nešto više od dva tjedna nominirala da bude članica Europske komisije u mandatu 2024. -2029.

Budući da HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju većinu u svim parlamentarnim odborima, pa i u ovom, gotovo je sigurno da će Šuica dobiti podršku za svoju nominaciju. Nije za očekivati ni da bi tu mogao eventualno iskočiti Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta (DP) koji je član vladajuće većine. On je dio frakcije unutar DP-a koja je bliska predsjedniku stranke Ivanu Penavi tako da tu ne treba očekivati bilo kakve probleme s te strane.

Uostalom, ni druga frakcija DP-a bliska zamjeniku predsjednika stranke Mariju Radiću nema ništa protiv koalicije s HDZ-om tako da DP, koji se uostalom ovih dana bavi svojim problemima, sigurno neće raditi bilo kakve probleme.

Što se tiče oporbe, ona neće podržati Šuičinu nominaciju. Možemo će sigurno biti protiv, a što se tiče SDP-a, tu još uvijek nije odlučeno hoće li biti suzdržani kao prije pet godina ili će i oni biti protiv, piše Novi list.

Bez rezultata

Jelena Miloš (Možemo!), koja je ujedno i predsjednica ovog saborskog odbora, smatra da Šuica kao potpredsjednica Europske komisije u mandatu 2019. – 2024. nije polučila gotovo nikakve rezultate.

“Gospođa Šuica je jako dugo u europskoj politici. Ona je od 2013. u Europskom parlamentu, a i prije dok je bila u Saboru bavila se europskim politikama. Nisam vidjela neke konkretne iskorake i realna postignuća u područjima dok je bila na poziciji potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju”, rekla je Miloš. Dodala je da je, iako je Šuica bila zadužena za demokraciju, Hrvatska imala najmanji odaziv na ovogodišnjim europskim izborima.

“Ona je dakle bila zadužena za demokraciju, a ideja Europske komisije je bila među ostalim i povećanje participacije građana u europskoj politici, a ipak na izborima za Europski parlament ove godine baš je Hrvatska, dakle zemlja iz koje ona dolazi, imala povijesno najniži odaziv. A s obzirom na to da je bila na tako visokoj funkciji, a da je njena stranka HDZ na vlasti u Hrvatskoj, smatram da je i ona suodgovorna za takav rezultat.

Tako da između ostalog i zbog toga nisam uvjerena da je radila dobar posao. S druge strane, Konferencija o budućnosti Europe koju je vodila nije išla dalje od mjera koje su ionako bile dio programa Europske komisije. Dakle, najviše joj zamjeramo taj izostanak nekih opipljivih rezultata u njenom mandatu, a posebno zbog toga što je toliko dugo u europskoj politici”, rekla je Miloš. Dodala je da je primijetila da je Šuica kao potpredsjednica za demokraciju trebala biti zadužena i za mjere za obrane demokracije.

Suzdržani ili protiv

“Pa je onda malo neobično da se ona prošle godine sastala s Maxom Primorcem iz fondacije Heritage koja je sada na tapetu na američkim izborima zbog ozbiljnog narušavanja demokracije, odnosno zbog optužbi vezanih za njihov kontroverzni Projekt 2025. Ona se sastala prošle godine s Primorcem, a da taj sastanak nije unijela u registar sastanaka”, rekla je Miloš.

Potpredsjednik Odbora za europske poslove Ivan Račan (SDP) rekao je da će na današnjoj sjednici zatražiti od Šuice »odgovore na pitanja koja su se povlačila cijeli njezin mandat.

“U prvom redu to je pitanje njene učinkovitosti u području njenog djelovanja koje je bilo relativno široko, a rezultati su izuzetno tanki. Bit ćemo najmanje suzdržani, odnosno ili suzdržani ili protiv”, rekao je Račan. Prije pet godina na istom saslušanju SDP je postavio pitanja vezano za Šuičinu imovinu.

“To do danas nije nikada razriješeno. Njezina imovina je enormno narasla kada je bila gradonačelnica Dubrovnika”, rekao je Račan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare