Opasni srpski kriminalac izvukao se s uvjetnom kaznom za lažnu RH putovnicu. Sad čeka izručenje Srbiji

Crna kronika 12. lis 202419:11 0 komentara
Neva Zganec/Pixsell/Ilustracija

Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je ekstradicijski istražni zatvor Milovanu Zdravkoviću, srpskom državljaninu kojeg Srbija traži zbog sumnje da je sudjelovao u više ubojstava. Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić jučer je potvrdio njegovo uhićenje.

Opasni srpski kriminalac pod nadzorom je hrvatskih vlasti, a novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković doznao je detalje ovog slučaja. Prema njima je Zdravković još prije desetak dana na osnovu europskog uhidbenog naloga izručen Hrvatskoj iz Španjolske.

Zašto ga je tražila Hrvatska?

Hrvatske vlasti tražile su ga zbog krivotvorenja hrvatske putovnice. Dobio ju je još 2018. na osnovu lažnog identiteta jednog Srbina koji je ranije napustio Hrvatsku.

Zbog toga je Zdravković dobio uvjetnu zatvorsku kaznu, te sporednu novčanu kaznu, pa je odmah pušten iz istražnog zatvora. No, tamo su ga dočekali policajci koji su ga ponovno priveli na osnovu tjeralice što ju je za njim izdao Interpol Beograd. Srpsko tužiteljstvo sumnjiči ga za sudjelovanje u ubojstvima pripadnika rivalskog “škaljarskog klana”.

Tjeralicu za njim raspisao je Viši sud u Beogradu zbog kaznenih djela neovlaštenog prometa drogama, udruživanja radi počinjenja kaznenih djela i teškog ubojstva.

Teške optužbe iz Srbije

“Milovan Zdravković visokopozicionirani je član organizirane kriminalne skupine Kavači i donosio je sve odluke vezane za izvršenje kriminalnih radnji ove organizirane kriminalne grupe zajedno s Radojem Zvicerom i još nekoliko istaknutih članova”, rekao je jučer Dačić dodajući je prema operativnim podacima Zdravković kum sa Zvicerom.

Zdravković je osumnjičen da je kao član kriminalne grupe Radoja Zvicera, Darka Šarića i Veljka Belivuka planirao i pripremao ubojstvo Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, koji su ubijeni 19. siječnja 2020. u Ateni. Sumnjiči ga se da je pripremao i planirao ubojstvo Alana Kožara i Damira Hadžića, koji su ubijeni 23. srpnja iste godine na grčkom otoku Krfu.

Prema Dačićevim riječima Zdravković je financirao logistiku, plaćao najma stanova, angažirao osoba za promatranje, te nabavljao oružja za počinjenje kaznenog djela. Osim toga, Dačić je potvrdio da je Zdravković osumnjičen da je zajedno s ostalim pripadnicima kriminalne skupine Kavači, kupovao kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportirana i distribuirana u Europu.

Još jedan kriminalac s RH putovnicom

Slučaj je danas komentirao i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Ovdje se radi o osobi koja je izručena na temelju europskog uhidbenog naloga Hrvatskoj i nakon što je ovdje dovršeno istraživanje, kad govorimo o onome za što ga se tereti pred institucijama RH, tijekom dana, nakon što je izišao iz pritvora, uhićen je po Interpolovu nalogu kojeg je inicirala Republika Srbija”, kazao je Božinović.

Na potpitanje brine li ga da je toliko balkanskih kriminalaca s hrvatskom putovnicom i je li pomišljao da je netko iz sustava pomagao, uzvratio je kako su to ‘uglavnom dokumenti koji su izdani puno ranije’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!