Jezero s pogledom na more: Hrvatsko čudo prirode koje treba vidjeti uživo

Vijesti 07. srp 202407:58 0 komentara
Petar Glebov/PIXSELL

Jezero slanije od mora smješteno tik do jedne od najljepših hrvatskih uvala čini nestvaran prizor zahvaljujući slikovitim hridima...

Predivni Park prirode Telašćica je uvala u jugoistočnomu dijelu Dugog otoka. Obuhvaća jedan od najvećih i najljepših zaljeva Jadranskoga mora, s mnogobrojnim otočićima, slikovitim hridima i uvalama. Na zapadnoj je obali jezero Mir, koje je slanije od mora – što duguje podzemnim kanalima kojima je povezano s morem. Salinitet mu je uglavnom viši od okolnog mora, i zbog izražene zatvorenosti jezera i zbog isparavanja vode.

Golemi klif

Dužina Mira je otprilike 900 m, a najveća širina oko 300 m. Najveća dubina je 6 m. S vanjske strane uvale litice tvore najveći jadranski strmac, odnosno klif, gdje se gnijezdi sivi sokol. Oko jezera možete vidjeti i pokojeg magarca, a zaronite li, vidjet ćete spužve i koralje. Mir je dom i brancinima, puževima, rakovima, čak i jeguljama, koje dosegnu i tri kilograma. Za velikih vrućina Mir ne donosi osvježenje. Ljeti se temperatura vode penje do 33 Celzijeva stupnja, pa je jezero ljeti toplije od okolnog mora, piše punkufer.

Slavko Midzor/PIXSELL

Zimi je pak hladnije, što je posljedica plitkoće jezera. Do Mira možete doći iz ribarskog mjestašca Sali, koje je najbliže naselje Parku prirode. Do njega vode i direktne brodske linije iz Zadra, a dolazi se i iz Brbinja na sjevernom kraju Dugog otoka. Oko jezera vodi i poučna staza kojom vrijedi prošetati, i zbog prekrasnog pogleda i zbog opojnog mirisa mediteranskog bilja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!