Plenković najavio veliko ulaganje u moćno naoružanje: “Iskustvo s početka devedesetih uči…”

Vijesti 06. kol 202409:21 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u Kninu na 29. obljetnici VRO Oluja kako je proračun za obranu povećan za 122 posto.

“Danas smo ostvarili većinu svojih strateških ciljeva, a sada je naša zadaća da uredimo hrvatske institucije, hrvatsko gospodarstvo i da budemo budni, s obzirom na nesiguran globalni kontekst u pogledu sigurnosnih prijetnji, nezakonitih migracija i svih drugih ugroza koje nam mogu prijetiti u budućnosti”,rekao je Plenković.

Stižu haubice i HIMARS-i

Plenković je najavio daljnja ulaganja u hrvatsku vojsku, podsjetivši da je proračun za obranu povećan za 122 posto,” a ovaj prvi Rafale koji smo vidjeli danas samo je dio flote od 12 koja će do sredine iduće godine biti u potpunosti u Hrvatskoj”.

Vodimo računa o modernizaciji i drugih grana Hrvatske vojske. Uz zrakoplovstvo ulažemo u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabave samohodnih haubica od 155 mm Ceasar, dodao je.

U planu je, napominje, nabava i moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS, nabava modernog zapadnog tenka za hrvatsku kopnenu vojsku, “kao i posebno važna u ovom mandatu modernizacija i opremanje hrvatske ratne mornarice”.

“To ćemo činiti jer smo svjesni koliko je sigurnost bitna, koliko nas iskustvo s početka devedesetih uči da Hrvatska mora biti u stanju osloniti se na svoje snage i naravno potencirati i multiplicirati svoj osnaženi međunarodni položaj i u Sjevernoatlantskom savezu i u NATO-u”, naglasio je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!