Politolog objasnio zašto treba spustiti dobnu granicu za izlazak na izbore: “Apsolutno dobra ideja”

Vijesti 01. velj 202421:12 2 komentara

Politolog Nikola Baketa u Newsnightu je s našim Ilijom Radićem komentirao političke aktualnosti u Hrvatskoj, uključujući najave štrajkova, a osvrnuo se i na nadolazeće izbore.

“Uvijek postoji razlog za štrajk, ali doprinosi i to što ide superizborna godina. Iz Vlade su novom uredbom mislili zadovoljiti javni sektor, a očito im se to malo obilo o glavu. Javni sektor i sindikati tendiraju tome da povećaju prava svojih članova”, kazao je Baketa te nastavio:

“Inflacija je bila prilično visoka, posljedice pandemije i rata u Ukrajini se i dalje osjete i naravno da se plaće pokušavaju dignuti. Vlada smatra da je zadovoljila sve potrebe, ali mi smatramo da se našim plaćama pokazuje koliko se cijeni naša struka.”

“Mislim da je ovo dobar trenutak da se sindikati javnih službi pokušaju izboriti za bolje ujete”, istaknuo je politolog.

Baketa smatra da je Vlada ostavila neki prostor za pregovore kako bi ispala darežljiva uoči izbora. “Ali, svakako mislim da nisu očekivali ovakav otpor od strane sindikata.”

Izborne križaljke

Baketa je analizirao i kakve nas izborne kombinacije mogu čekati. “Jedino što može donijeti neke promjene na nacionalnoj razini su građani i to oni koji ili ne izlaze na izbore ili se nisu skloni izjasniti se.

Veliki problem HDZ-u je hoće li biti u mogućnosti tek tako sastaviti većinu, pa je tu pitanje koalicijskog potencijala na strani oporbe. Zadnji put je manja izlaznost doprinijela tome da HDZ osvoji velik broj mandata.

Vjerojatno se na ljevici sada kalkulira da dva bloka, SDP i Možemo, da tu možda imaju neku šansu, ali mislim da tu neće biti dovoljno toga da formiraju većinu. Tu ostaje i Most koji je više puta najavio da neće s HDZ-om ni Plenkovićem, a pitanje je postoji li prostor da idu s lijevim blokom jer često zazivaju micanje HDZ-a s nacionalne razine.

Domovinski pokret u Slavoniji očekuje velik uspjeh i možda se prometne u king makera u što se gotovo prometnuo na prošlim izborima. Plenković kalkuira da bi mogao s manjinama, liberalnim opcijama poput Hrebaka. Potencijalno je da nećemo imati neku izglednu većinu nakon izbora”, navodi Baketa.

Komentirao je i koliko su stranke prilagođene mladima. “U Srbiji se velik broj političara okrenuo TikToku, poput Vučića, pokušavaju doći do mladih. Kod nas ne primjećujem da političare to zanima.”

Baketa je komentirao i treba li smanjiti dobnu granicu za izlazak na izbore. “To je apsolutno dobra ideja, i EU je pozvao članice da za ove europske izbore spuste granicu na 16 godina.”

“S 18 godina mladi se nalaze na jednoj prekretnici u životu, završavaju srednju školu, upisuju se na fakultet ili se zapošljavaju i često se ne odlučuju izaći na izbore”, navodi Baketa i dodaje da sa 16 godina su primjerice u obitelji i veća je vjerojatnost da će u svom mjestu izaći na izbore. “Oni koji izađu na prve izbore imaju veću vjerojatnost da će izaći i kasnije na izbore.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare