Pred nama je vrhunac toplinskog vala s temperaturama oko 40. Doznajemo kad slijedi žestoka promjena

Vijesti 12. kol 202407:18 0 komentara
AFP/Philippe Huguen

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Ostaci uragana Debby koji je poharao Floridu i istočnu obalu Sjedinenih Američkih Država napustio je kopno i u jakoj mlaznoj struji prelazi Atlantik. Debby će se spojiti s ciklonom koja već dva tjedna stacionira južno od Islanda te će utjecati na osjetnu promjenu vremena nad Sredoremnim morem.

Dolaskom vlažne hladnije zračne mase s Atlantika, vruć suhi saharski zrak, koji tvori toplinsku kupolu nad Sredozemnim morem, a i nad našim krajevima, pomaknut će se prema sjeveroistoku te će vrhunac toplinskog vala nad naše krajeve doći sredinom tjedna.

Manja količina nestabilnog zraka zadržava se sjevernije od Alpa, uzrokujući lokalne nestabilnosti koje će se sredinom tjedna proširiti i na naše najsjevernije krajeve.

Promjenu vremena nad našim krajevima prognoziramo za idući vikend, uz grmljavinu pljuskove, udare vjeta i pad temperatre zraka za 10 do 15 stupnjeva.

Do kraja tjedna nalazit ćemo se pod utjecajem toplinskog vala s toplim noćima (minimalna temperatura iznad 20C) i vrućim danima (najviše dnevne temperature iznad 30C).

Prognoza za sutra i idući tjedan je sunčano toplo i vruće. Na Jadranu će noću i pred jutro puhati slab burin, a danju slab do umjeren maestral.

Vrhunac toplinskog vala prognoziramo u srijedu i četvrtak kad će najviše dnevne temperature u unutrašnjosti biti oko 38, a na Jadranu i u Dalmatinskoj zagori do 41C.

U srijedu poslijepodne u planinskim krajevima unutrašnjosti prognoziramo jači razvoj dnevne naoblake uz pokoji pljusak.

Temperature mora od 25 do 27, ultravioletni indeks visok i vrlo visok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!