Prošle su 33 godine od napada na policijsku postaju u Dalju, ubijeno je 39 ljudi

Vijesti 01. kol 202413:41 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj u petak je obilježena 33. obljetnica pogibije 39 hrvatskih branitelja stradalih u napadu na Policijsku postaju Dalj.

Hrvatska je nakon 33 godine od počinjenja zločina u Dalju daleko od onoga što bi pravda trebala značiti u odnosu na ono što su oni činili hrvatskom narodu, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić kod spomen obilježja poginulim braniteljima.

Također je istaknuo da je 33 godine predugo vremena, a prioritet na kojemu Hrvatska treba inzistirati je pronalazak nestalih osoba.

“Ovdje je puno obitelji koje zanima samo pronaći posmrtne ostatke svojih bližnjih. Više ne traže niti zločince već samo da pronađu svoje najmilije kako bi ih sahranili i mogli im zapaliti svijeću”, rekao je Anušić izrazivši nadu da se zločini ipak još uvijek mogu kazniti.

Napad na šire područje Dalja i Erduta te prodor u Dalj izvele su 1. kolovoza 1991. jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane. Branitelji su odbili ultimatum za bezuvjetnu predaju pa je borba trajala dok ispaljeni tenkovski projektil nije pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio.

Tada je poginulo 39 hrvatskih branitelja, od čega 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, koji su svoje živote dali braneći mještane Aljmaša, Dalja i Erduta.

Glavni ravnatelj policije Milina podsjetio je kako je policija u tim vremenima podnijela najveću žrtvu.

“Sjetimo se Plitvica, Borova, Strruge Banske i nakon toga je slijedio napad na PP Dalj. U Domovinskom ratu je 767 hrvatskih redarstvenika poginulo i 21 se još vodi nestalima. To je ogromna žrtva i ovo je najmanje što se može učiniti da ih se sjećamo i učimo mlade generacije o žrtvi koju su podnijeli ti ljudi”, poručio je Milina.

Komemorativni program počeo je paljenjem svijeća kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata Aljmaš, nakon čega je spušten vijenac u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta, koji su 1. kolovoza 1991. godine šlepovima prevezeni vodenim putem iz Aljmaša u Osijek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!