Rekordne padaline na srednjem Jadranu: “U 48 sati palo dvostruko više kiše od mjesečnog rekorda!”

Klimatske promjene 14. ruj 202411:54 0 komentara

Meterolog N1 Bojan Lipovščak gostovao je u Novom danu gdje je s Mašenkom Vukadinović razgovarao o nedavnim vremenskim ekstremima koje je donijela ciklona Boris.

“Hrvatska je na stražnjoj, južnoj strani Borisa”, započinje meteorolog N1, Bojan Lipovščak. “Imamo azorsku anticiklonu i anticiklonu nad Sibirom. Između te dvije anticiklone je prošao hladni zrak i formirao kaplju hladnog zraka koja se vrti nad Panonskom nizinom – centrom kaplje tog hladnog zrak.”

“Hladan zrak i dalje struji između te dvije anticiklone sa sjevera –  od pola prema Alpama. Na Alpama se zaustavlja. I što se dešava?

On je vlažan, diže se na alpskoj prepreci, pritom se hladi, sva vlaga kondenzira i počinje padati. Imamo i snijega koji počinje padati na alpskoj prepreci. Ta prepreka ima efekt suprotan od fena”, objašnjava meteorolog.

Rekord padalina na srednjem Jadranu

Sava se izlila u petak kao posljedica velike količine oborina u Sloveniji: “Tamo je palo preko 100 ili 200 litara u dva dana.

Kod nas je rekord u srednjem Jadranu, u zadarskom arhipelagu gdje je izmjereno 200, 300 litara na četvorni metar u 48 sati što je dvostruko više od mjesečnog rekorda”, otkriva podatak Bojan Lipovščak.

Češka i Poljska

Problem koji uzrokuje ovakve ekstreme je, kako objašnjava Lipovščak, činjenica što je čitava atmosfera toplija: “Mi smo došli do onih stupanj i pol koji je limit određen Pariškim sporazumom i atmosfera je pokupila 10 posto više vlage. Tih 10 posto je ogromna količina kiše koja mora pasti negdje.”

Kraj sezone kupanja?

Što se tiče izgleda da se i dalje kupamo u moru, oni su dobri. Meteorolog ističe da je more toplo: “Još uvijek je na 24, 26 stupnjeva iako ga je bura izmiješala. Dolje je mnogo toplije od očekivanog.”

U nastavku idućeg tjedna ćemo i dalje biti pod utjecajem Borisa:

“Sporo prolazi, proširio se pa je dopro do 13 – 14 kilometara. Polarni vrtlog se počinje fomirati u drugoj polovini godine, ali on se trenutačno tek nazire.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!