SDP-ovka o izboru ustavnih sudaca: “Nećemo odstupiti od zaštite ljudskih prava”

Vijesti 17. lip 202410:11 0 komentara

Tanja Sokolić, saborska zastupnica SDP-a gostovala je u emisiji Novi dan kod naše Sandre Križanec gdje su razgovarale o političkim aktualnostima.

“Nije bitno koliko se izbor ustavnih sudaca odvija brzo, već koliko je kvalitetan onaj koji je izabran”, započela je Sokolić odgovor na pitanje o biranju sudaca Ustavnog suda koje je u tijeku, a koje bi trebalo odrediti imena sudaca kojima je istekao mandat.

Na pitanje kako se boriti protiv imidža Ustavnog suda da je on politiziran, Sokolić odgovara:

“To mora biti politički dogovor između vladajućih i opozicije. Ono što je nama prije svega bitno da zastupaju pravnu struku.”

Politiziranost Ustavnog suda

“Postoji dvojaki aspekt problema politiziranosti nekih tijela. S jedne strane dolazi osoba iz struke s velikim iskustvom, no problem nastaje kad politika takvog čovjeka postavlja na neku poziciju – ta politika odlučuje da li tako izabran sudac zastupa određena politička stajališta”, kaže zastupnica SDP-a i dodaje:

“Primjerice, mi nećemo odstupiti od zaštite ljudskih prava i to je jedna od osnova po kojoj ćemo pomno razmatrati kandidate koji se prijavljuje”, objašnjava Sokolić i dodaje kako “tu mora biti mješavina struke i politike.”

“Mi imamo na vlasti jednu kompleksnu mješavinu pragmatizma i tenzija između HDZ-a i DP-a. Evidentno je da razilaze po mnogim pitanjima, no u ovom periodu su pokazali da se vrlo lako uspijevaju dogovoriti u korist očuvanja vlasti.”

“Kombinacija struke i politike – idealna”

Na pitanje misli li da će se ostvariti scenarij u kojem uprave javnih poduzeća “miču” stranačke kadrove po strani, Sokolić odgovara:

“Jedno ne isključuje drugo – primjerice svoju ekspertizu u obrazovanju sam gradila 30 godina i na nju neću zaboraviti. Kad stavljate ljude na čela nekih upravnih tijela, bitno je da je svjestan političkih konotacija odluka koje donosi. Miješavina struke i politike bi bila idealna, ali struka je osnovna” ocjenjuje Sokolić.

“Ovo što trenutno imamo, poput ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji se nikad nije bavio tim poslom – to je upitno i nije dobro”, kaže Sokolić.

Zoran Milanović najavljuje da će se ponovno kandidirati za predsjednika na nadolazećim izborima, iako ga premijer Andrej Plenković i dalje naziva kršiteljem Ustava. Na pitanje hoće li ga podržati kao kandidata, Sokolić odgovara: “To je odluka koju ćemo tek donijeti na našim tijelima”, zaključuje Sokolić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!