SSSH prozvao upravu, ministra i premijera: “100.000 članova neće šutke tolerirati potapanje Jadrolinije”

Vijesti 22. kol 202415:09 1 komentar
Sindikati pomoraca: I Uprava i Ministarstvo godinama ignoriraju problem
Nataša Božić / N1

Savez samostalnih sindikata Hrvatske osudio je u četvrtak izjave predsjednika uprave Jadrolinije, ali i premijera i resornog ministra te poručio da Jadrolinija nije izložena "hajci nereprezentativnih sindikata" nego nebrizi i neodgovornosti onih koji ugrožavaju radnike.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osuđuje izjave predsjednika uprave Jadrolinije Davida Sopte, resornog ministra Olega Butkovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koje su davali proteklih dana, reagirajući na tragičnu nesreću u kojoj su 11. kolovoza život izgubila tri pomorca s trajekta “Lastovo” nacionalne brodarske kompanije Jadrolinija, istaknuo je u priopćenju predsjednik SSSH Mladen Novosel.

100 tisuća članova zahtijeva spas Jadrolinije

Poručio je da SSSH koji predstavlja 100.000 članova zaposlenih u privatnom, javnom i državnom sektoru, izražava punu podršku zahtjevima Sindikata pomoraca Hrvatske i Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije u njihovim sindikalnim akcijama potrebnima za spas Jadrolinije i svih zaposlenih u sustavu.

Kaže da “po tko zna koji put, u ovom ali i drugim resorima, svjedočimo izrazito štetnom i opasnom nerazumijevanju funkcioniranja socijalnog dijaloga te potpunom izostanku empatije, socijalne osjetljivosti i preuzimanja odgovornosti za situaciju u kompaniji kao i prebacivanju loptice krivnje na one najmanje odgovorne – radnike – i na svjestan pokušaj diskreditiranja i obezvređivanja pojedinih sindikata kao ‘nereprezentativnih'”.

“Shvatite probleme brodara”

SSSH poziva Vladu, resornog ministra i upravu Jadrolinije da “umjesto da se bave strategijama skretanja pozornosti etiketiranjem i prozivkama sindikata, tobožnjem inzistiranju na ‘utvrđivanju činjenica’ i brigom o vlastitoj medijskoj slici zbog ‘hajke’ protiv kompanije”, svoje vrijeme i energiju ulože u dijalog sa svim sindikatima koji okupljaju radnike u Jadroliniji te da “ozbiljno shvate probleme s kojima se brodar suočava”.

“Upravo sindikati kontinuirano upozoravaju i podastiru činjenice o stanju i problemima, na što se odgovorni jednako tako kontinuirano oglušuju. Kao sindikat, ne možemo dopustiti ni šutke tolerirati njezino potapanje i gubljenje ljudskih života. Pomorci i radnici Jadrolinije i zaposleni u sektoru pomorstva su najvažniji i najbolji segment tog društva.

To mora biti vrednovano kroz njihove plaće i uvjete rada. Sigurnost i životi radnika nemaju cijenu”, poručuje SSSH u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare