Stigla velika promjena vezana za osobne iskaznice: Evo kako ona izgleda u praksi

Vijesti 25. srp 202321:33 0 komentara

Dok je trajala pandemija covida, osobni dokumenti vrijedili su i u slučajevima kad je bio istekao njihov rok valjanosti. No, nakon što je proglašen kraj pandemije stvorile su se gužve u policiji jer su odjednom tisuće građana došle zamijeniti svoje dokumente. MUP je stoga odlučio da sve do kraja kolovoza iduće godine zahtjev za novu osobnu iskaznicu možete podnijeti u bilo kojoj policijskoj postaji.

Nakon proglašavanja kraja pandemije vrijeme je za obnovu dokumenata. Uz to, u ljetnoj sezoni tradicionalno velik broj Hrvata produžava svoje isprave. Stoga se na izradu dokumenata u policijskim postaja diljem Hrvatske čeka satima.

Tri dana smo već – bile smo na Henizelovoj pa ovdje pa… Sad smo pokupile osobnu i čekale smo dva sata.

Ima još 70 brojeva dok ja ne dođem na red tako da sigurno ću čekati još bar pola sata, 45 minuta.

Jučer sam bila tri i pol sata ili četiri, tak’ nekak’.

MUP uveo veliku promjenu

Zato je Ministarstvo unutarnjih poslova uvelo novu mogućnost – građani u idućih 13 mjeseci mogu predati zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi u Hrvatskoj, a ne samo u svom mjestu prebivališta.

Na primjer, ako imate prebivalište u Zagrebu, zahtjev za izradu osobne sada možete predati i na ljetovanju u Splitu, ali onda je u Splitu morate i podići.

“Bitna informacija građanima da mogu zahtjev za izradu osobnih iskaznica predati u bilo kojoj policijskoj postaji, ali ne zaboravimo – u policijskoj postaji koja ima upravne poslove. Tamo gdje ste predali po redovnom – znači u 30 dana da dobijete – ili ubrzanom postupku za 10 dana, podižete tamo gdje ste i predali”, rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU Zagrebačke.

N1

Građane raduje nova mogućnost, ali za nju uglavnom nisu znali.

Nisam čula. Baš mi je žao – ja sam tu tako dugo čekala, četiri sata. To je jako dobro, ali dobro – sljedeći put.

To je u redu. To je trebalo već prije napraviti.

A ako pak želite izraditi svoju osobnu u žurnom postupku, u roku od tri dana, morat ćete je podići u centralnoj gradskoj policijskoj upravi.

“Što se tiče grada Zagreba, možete zahtjev predati u ulici Grada Vukovara 70 ili u PU Sesvete ili bilo kojoj policijskoj postaji na području županije. Kad je vaša osobna iskaznica tako predana po žurnom postupku gotova, vi je podižete samo na jednom jedinom mjestu, a to je ulica Grada Vukovara 70”, navodi Goatti.

Ova je novost posebno važna za Hrvate koji žive u inozemstvu, a svoje ljetovanje u Hrvatskoj koriste kako bi obnovili dokumente.

Na primjer ja sam u Medulinu uzeo apartman i da sam mogao tamo napraviti, ostao bih tamo napraviti.

Bio sam na moru prije dva tjedna. Da sam znao mogao sam tamo napraviti, a sad sam morao extra doći u Zagreb napraviti to.

Građani sugeriraju da bi se ova opcija trebala proširiti i na izradu putovnica. “Najbolje bi bilo da ta opcija za putovnice isto bude po cijeloj Hrvatskoj, da ljudi ne moraju ići tamo i nazad.”

Drugi predlažu da se ova mogućnost uvede dugoročno. “Ma to treba praksa biti. Ja sam ove godine u Medulinu, iduće ću biti negdje drugdje. Njima za dvije, tri godine ističe ponovno pa moramo opet doći. Onda ne bih trebao do Zagreba voziti nego mogu tamo napraviti, kad već idem na more”.

Dok se takvo što ne dogodi, građani ovakvu pogodnost mogu koristiti do 31. kolovoza iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!