Božinović najavio novost na odorama policajaca: “Snimke će također služiti u edukativne svrhe”

Vijesti 29. ruj 202408:43 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska policija uskoro planira uvesti kamere koje će policijski službenici nositi na odorama čime će se, po riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, postaviti novi standard u transparentnosti i profesionalnosti policijskog rada.

“Ova inicijativa ne samo da će osigurati bolju zaštitu prava građana, već će značajno pridonijeti zaštiti samih policajaca u izvršavanju njihovih dužnosti”, ocijenio je Božinović u razgovoru za Hinu u povodu Dana policije.

Kamere na odorama, dodaje, bit će ključni alat za dokumentiranje intervencija, zaštitu građana i službenika od neutemeljenih optužbi, a snimke će pružiti važne dokaze o postupanju. Podsjeća i da se taj sustav već pokazao učinkovit u mnogim europskim zemljama, smanjujući incidente i povećavajući povjerenje javnosti.

“Planiramo pokrenuti postupak javne nabave sredinom listopada, nakon čega će uslijediti puna implementacija. Planirano je nabaviti oko 2000 kamera za nošenje i 190 priključnih stanica koje će biti raspoređene po svim policijskim postajama, uključujući temeljnu i prometnu policiju, Policijsku akademiju, Mobilnu jedinicu prometne policije te interventne i specijalne jedinice”.

Policija koja je otvorena

“Posebna pozornost posvećena je edukaciji službenika o korištenju kamera, a procjenjujemo da time ne samo da podižemo razinu transparentnosti, već i standardiziramo postupanja uniformirane policije. Snimke će također služiti u edukativne svrhe, pomažući daljnjem razvoju profesionalnog ponašanja”, kazao je Božinović.

To će, zaključuje, bez dvojbe biti važan korak naprijed u stvaranju policije koja je otvorena, odgovorna i zaštićena, a to su sve nužni preduvjeti za dodatno podizanje povjerenja građana.

Govoreći o opremljenosti policije Božinović je kazao da je ona neusporediva u odnosu na bilo koje razdoblje u povijesti naše države.

“Iskoristili smo sve prilike i uložene su stotine milijuna eura u opremu i infrastrukturu policije, a to ćemo nastaviti i u budućnosti. Fokusiramo se na modernizaciju opreme, poput nabave balističkih prsluka, vozila te sustava za nadzor granica”.

Ulaganja će, kaže, biti usmjerena i prema civilnoj zaštiti, uključujući nabavu specijaliziranih vozila i opreme za djelovanje u uvjetima velikih katastrofa, a planirana je i gradnju regionalnih centara civilne zaštite po najvišim europskim standardima.

“Kroz ova ulaganja omogućujemo policiji i civilnoj zaštiti da budu brži, efikasniji i bolje opremljeni za suočavanje s novim vrstama prijetnji, čime dodatno jačamo sigurnost naših građana”.

Najsigurnija za noćne šetnje

Osvrčući se na ukupno stanje sigurnosti Božinović je podsjetio na nedavno istraživanje u kojem su građani i posjetitelji Hrvatsku ocijenili kao sigurnu zemlju, a sigurnost kao jednu od najvećih blagodati života u Hrvatskoj.

“Taj dojam je izuzetno važan, ali potvrđuju ga i drugi pokazatelji i sva relevantna istraživanja. Hrvatska je vrlo sigurna zemlja, to je postao hrvatski zaštitni znak”.

Hrvatska je u 2024. svrstana na visoko 15. mjesto najsigurnijih zemalja svijeta, a i dalje nosi titulu najsigurnije zemlje za noćne šetnje.

“Ponosni smo na to, ali sigurnost nije nešto što možete uzeti zdravo za gotovo i već sutra stvari mogu izgledati drugačije. Ozbiljni suvremeni izazovi poput organiziranog kriminala, migracija i terorizma, zahtijevaju stalno prilagođavanje i poboljšanja. Dodatni napori usmjereni su na unaprjeđenje tehnoloških kapaciteta, suradnju s međunarodnim partnerima i kontinuiranu edukaciju policijskih službenika”, rekao je Božinović.

Kao jedan od prioriteta izdvojio je i sigurnost u prometu, jer unatoč statistici koja bilježi smanjenje broja smrtno stradalih, svaki izgubljeni život na cestama, kako kaže, obvezuje na stalna unapređenja, na nove akcije i rješenja.

“Represijom i ostalim policijskim aktivnostima napravili smo puno. Nastavit ćemo ulagati u tehnologiju, no nama je potrebna promjena kulture ponašanja u prometu, a za takvu promjenu trebamo uključiti širu zajednicu. Uključili smo prometnu struku, obrazovni sustav, a onda ćemo i vas medije i sve ostale pozvati da se uključite jer i dalje previše ljudskih života završava na cesti”.

Na pitanje kako će se hrvatska policija postaviti prema konstantnom migrantskom pritisku, a nakon što su neke europske države uvele kontrole na granicama Božinović ističe da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja posljednjih osam godina nema potrebe mijenjati svoj narativ i postupanje vezano za migrante.

“Kontinuirano pratimo evoluciju migracijskih izazova i svjesni smo promjena u retorici mnogih zemalja koje su nas prethodno kritizirale zbog postupanja na granici. Danas se pokazuje da smo bili u pravu u pristupu zaštiti granica, što smo znali već i prije ulaska u šengenski prostor.

Uvođenje unutarnjih kontrola u nekim europskim državama vidimo kao iznuđeni potez kojim politike pokušavaju smiriti nezadovoljstvo domaćeg stanovništva zbog velikog broja azilanata koji su nekontrolirano stigli u Europu”.

Hrvatska se, dodaje, postavlja čvrsto i dosljedno u održavanju zakonitog, humanog i transparentnog nadzora granica, a naša strategija uključuje snažnu suradnju s europskim partnerima i susjednim zemljama te korištenje modernih tehnologija.

“Naš stav je jasan – vraćanje povjerenja nije moguće bez snažnije policijske suradnje i to je suština kompenzacijskih mjera kojima šaljemo jasnu poruku da krijumčarenje migranata nećemo tolerirati. To se jasno vidi u brojkama – ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!