Što totalni raskol u DP-u znači za vladajuću većinu? Evo koliko ruku sigurno ostaje uz Plenkovića

Vijesti 31. kol 202415:26 0 komentara
Andrej plenković i Ivan Penava
Davor Javorovic/PIXSELL

Ako dva člana Radićeve struje ne nastave podržavati Vladu, Plenković i dalje ostaje sasvim dovoljnih 77 ruku za mirnu većinu. Uz mogućnost da ga podržavaju i neki drugi zastupnici...

Domovinski pokret ima 11 saborskih zastupnika, abecednim redom to su Krešimir Čabaj (ušao kao zamjena za Marija Radića), Ive Ćaleta-Car, Tomislav Josić, Ivica Kukavica, Dubravka Lipovac Pehar, Ivica Mesić (zamjena za Stephena Bartulicu), Stipo Mlinarić Ćipe, Ivana Mujkić, Ivan Penava, Igor Peternel, i Frane Tokić (ušao kao zamjena za Damira Biloglava).

Tko je tu čiji? Radićevoj struji pripadaju Igor Peternel i Krešimir Čabaj, Penava gotovo sigurno drži preostalih devet zastupnika. Vladajuća većina (HDZ i partneri, Domovinski pokret, dio manjina, nezavisni Vesna Vučemilović i Željko Lacković) ima 79 ruku. Ako dva člana Radićeve struje ne nastave podržavati Vladu, Plenkoviću i dalje ostaje sasvim dovoljnih 77 ruku za mirnu većinu. Uz mogućnost da ga podržavaju i donedavni Fokusovac Dario Zurovec te tri člana SDSS-a, koji formalno nisu dio vladajuće većine, piše 24sata.

Izvorno je Radićevih ljudi bilo više u saborskoj kvoti Domovinskog pokreta, ali su mandate stavili u mirovanje i zamijenjeni su Penavinim ljudima. Damira Biloglava, koji je čvrsto uz Radića, mijenja Željko Tokić iz Penavine kvote, dok je Stephena Bartulicu, još jednog podržavatelja Radića, nakon ulaska u EU parlament zamijenio također Penavin Ivica Mesić. Biloglav može ‘odmrznuti’ svoj mandat nakon 6 mjeseci, ali ni on ne bi bio dovoljan da se ugrozi Plenkovićeva većina.

Penavi nakon lokalnih izbora u lipnju sljedeće godine treba pripasti i funkcija potpredsjednika Vlade, u kojoj već sjede tri ministra iz njegova tabora: Ante Šušnjar, Josip Dabro i Ivan Šipić.

Penava, zlu ne trebalo, ima registriranu i rezervnu stranku Nezavisna lista Ivan Penava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!