Tajne snimke ključni dokaz u aferi Hrvatskih cesta: Hoće li USKOK dokazati korupciju?

Crna kronika 24. ruj 202406:54 3 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Tajno snimljeni razgovori ključni su dokaz protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića i ostalih osumnjičenih u aferi koju je otkrio USKOK.

Po nalogu suda akteri ovog slučaja tajno su nadzirani gotovo godinu dana. Potvrdili su to za N1 izvori bliski ovom slučaju, a proizlazi to i iz USKOK-ovog rješenja o provođenju istrage.

Detalji istrage

U rješenju o provođenju istrage navodi se da je Josip Škorić, zajedno sa svojim bratićem Zoranom Škorićem, direktorom građevinske firme Osijek-Koteks, te poduzetnicom Sandom Bajtl, koja je vodila tvrtku Structivo, muljao s investicijama Hrvatskih cesta između veljače 2023. i veljače 2024. godine. U zamjenu za namještanje radova vrijednih ukupno 10 milijuna eura, Josip Škorić je, tvrdi USKOK, dobio nešto više od 100 tisuća eura mita – 66 tisuća eura vrijedan automobil i 52 tisuće eura vrijedne radove na kući.

I dok bivši šef Hrvatskih cesta tvrdi da je sve bilo po zakonu, te da je Osijek-Koteks bio najpovoljniji ponuditelj, USKOK ga tereti za korupciju. Precizno navode da je Sandra Bajtl prikazala troškove za Škorićevu kuću kao troškove za vlastitu nekretninu, a to se osim po tijeku novca, može zaključiti isključivo iz sadržaja tajno snimljenih razgovora.

Snimke kao dokaz

Snimke su dokaz i sumnji da je Josip Škorić, unatoč činjenici da tvrtka Sande Bajtl nije imala potrebne reference, ipak promijenio uvjete natječaja te osigurao da Osijek-Koteks može Structivu dati ugovor kao podizvođaču.

Inače, odlukom suda oba Škorića i Sanda Bajtl završili su na mjesec dana u istražnom zatvoru.

Sud je zaključio kako je zahtjev USKOK-a opravdan te da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare