Tko će naslijediti Grbina? “Koga god izaberu, bit će prijelazno rješenje”

Vijesti 12. lip 202409:53 0 komentara
Čelni ljudi SDP-a Peđa Grbin i Biljana Borzan
Goran Stanzl/PIXSELL

Relativno dobrim rezultatom, zadržavši dosadašnji broj zastupnika u Europskom parlamentu, SDP je u nedjelju na europskim izborima donekle ublažio neuspjeh s parlamentarnih.

Već u ponedjeljak, Peđa Grbin objavio je da se neće ponovno kandidirati za šefa stranke niti za ijednu stranačku dužnost, a usput je samome sebi udijelio četvorku za mandat na čelu SDP-a.

U utorak je Predsjedništvo stranke predložilo Glavnom odboru da unutarstranački izbori na kojima bi se biralo cijelo stranačko vodstvo (predsjednik, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora) budu održani 14. rujna. Konačnu odluku donijet će Glavni odbor SDP-a na sjednici 29. lipnja.

Zaratili oko termina izbora

Isprva se spominjalo, a neki u stranci su tomu bili skloni, da izbori budu održani što prije, odnosno tijekom ljeta. Nekima se, pak, ta ideja nije svidjela. Mirela Ahmetović, čije se ime spominje među mogućim pretendentima na čelno mjesto u stranci, prilično burno je reagirala na takvu mogućnost.

“Izborni proces u SDP-u mora biti transparentan. Izbori u srcu ljetne sezone u neravnopravan položaj stavljaju članice i članove iz Primorja, Istre i Dalmacije. SDP je stranka koja se bori za ravnopravnost i demokraciju. Zašto ne izbori u rujnu? Čemu žurba dečki, gdje gori”, zapitala se Ahmetović u objavi na X-u.

S druge strane, Siniša Hajdaš Dončić, koji je u utorak objavio kandidaturu za predsjednika SDP-a, smatra da bi bilo bolje održati unutarstranačke izbore u srpnju, nego u rujnu.

“Što se mene tiče, bolje je da se ti izbori održe u srpnju iz nekoliko razloga. U rujnu počinje jesenje zasjedanje Sabora i bilo bi dobro da SDP već ima formirano vodstvo. S druge strane, krajem listopada počinje kampanja za predsjedničke izbore. Stoga je dobro stranačke izbore riješiti što je prije moguće”, smatra Hajdaš Dončić.

Gostujući u utorak na N1, SDP-ov Mišel Jakšić negodovao je zbog prepucavanja oko termina izbora u stranci. Zasmetalo ga je što se o tome počelo raspravljati u javnosti.

“Sami sebi ispadamo najgori neprijatelji. Sve se komentira u javnosti”, kazao je Jakšić, koji se kuloarski također spominje kao mogući kandidat za šefa stranke.

“Najesen će neke stvari biti jasnije”

Politički komentator Jaroslav Pecnik smatra da je za SDP bolje održati unutarstranačke izbore na jesen, a ne usred ljeta.

“Nemaju razloga za žurbu i birati preko ljeta, osim ako ne žele između sebe nekoga “lomiti”. Termin izbora u jesen za njih je mnogo bolji. Dotad će se u Saboru razbistriti neke stvari i vidjet će se hoće li vladajuća koalicija biti dugoročna varijanta ili neće dugo trajati”, kazao je.

“Njima doista treba novi čovjek”

Pecnik se osvrnuo i na SDP-ov rezultat na europskim izborima i budućnost stranke.

“Rezultat na europskim izborima nesumnjivo je uspjeh za SDP jer vjerujem da su planirali dobiti četiri mandata, ali mislim da ni sami nisu vjerovali da će biti tako. U svakom slučaju, vrijeme je za nove ljude u SDP-u. Oni će sami prosuditi treba li to biti Mirela Ahmetović ili Jakšić ili Hajdaš Dončić. Vjerojatno će biti još kandidata, a tko god od njih bude bio izabran, svi će zapravo biti prijelazna rješenja. SDP-u treba novi tip lidera, jedan “čovjek s karakterom” (smijeh) kako je samoga sebe svojedobno nazvao Zoran Milanović. Njima doista treba novi čovjek koji ih može povući i dati im novu energiju. Netko tko ima političko iskustvo i znanje o tome što se događa sa socijaldemokracijom, jer ovaj sadašnji SDP više nema ikakve veze s tim”, ustvrdio je Pecnik.

Mogući kandidati za Grbinovog nasljednika

Čini se da na izborima za novog predsjendika i vodstvo SDP-a neće manjkati kandidata. Hajdaš Dončić prvi je istaknuo kandidaturu, a tu je odluku prisnažio svojim uspjehom na parlamentarnim izborima, na kojima je kao nositelj liste u 3. izbornoj jedinici osvojio čak 21.765 preferencijskih glasova, najviše od svih SDP-ovaca. Za sebe je rekao da je “uključiv, da može raditi sa svima i da nema problema aposlutno s ikim”.  Njega se smatra Milanovićevom čovjekom od povjerenja.

Milanovića se nedvojbeno doživljava kao sivu eminenciju SDP-a, a jedini među potencijalnim kandidatima za novog šefa stranke koji ga otvoreno kritizira je Tonino Picula.  No, pitanje je bi li Picula, u nedjelju po četvrti puta izabran u Europski parlament, imao dovoljnu podršku i mogao voditi stranku iz Bruxellesa i Strasbourga.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić nije otvoreno izrazio ambiciju za dolazak na čelu stranke, ali navodno uživa značajnu podršku na sjeverozapadu Hrvatske gdje je jedna od preostalih SDP-ovih utvrda. Mirela Ahmetović pokušala je biti predsjednicom SDP-a prije četiri godine, kada je izabran Grbin, a nedavno je na N1 kazala da u izborima za novo vodstvo stranke “sigurno neće biti statist”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!