Tko je novi ravnatelj Uskoka? Zastupao optužbu protiv Mamića, Bandića…

Vijesti 28. svi 202416:21 0 komentara
Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL

Novi v.d. ravnatelja Uskoka Sven Mišković tijekom desetogodišnje karijere zastupao je optužbu u mnogim poznatim slučajevima koji su obilježili rad tog specijaliziranog tužiteljskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Sven Mišković rođen je 1983. a diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu. U travnju 2013. imenovan je zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

U Uskok dolazi u rujnu 2014. i tijekom godina vodi neke od medijski najeksponiranijih slučajeva.

Tako je primjerice pokrenuo dva postupka protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i njegovih suoptuženika zbog izvlačenja novca iz zagrebačkog nogometnog kluba.

U prvom je slučaju osuđen, dok drugi i dalje traje pred osječkim Županijskim sudom na kojemu je taj predmet završio zbog Mamićevog prijateljstva sa zagrebačkim sucima. Među njima je bio i sadašnji glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji je Miškovića postavio na novu dužnost.

Iz postupka protiv Mamića proizašlo je u suđenje u aferi SMS u kojoj je nekadašnji policijski informatičar Franjo Varga osuđen jer je fabricirao SMS poruke koje su Mamiću, ali i bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću trebale poslužiti kao dokaz da su žrtve montiranog procesa.

Novi privremeni čelnik Uskoka zastupao je i optužbu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je zbog optužbi u tzv. aferi Agram bio u istražnom zatvoru, ali je prije izricanja presude preminuo.

Mišković je optužio i skupinu od 20 okrivljenika predvođenu Viktorom Milakovićem za koje tužiteljstvo tvrdi da su na prodaji raznih vrsta droge zaradili najmanje 1,1 milijun eura, a podigao je i optužnicu za krijumčarenje droge, paljenje automobila i utjerivanje dugova protiv uhićenih u slučaja Tebra.

Optužio je i kriminalnu skupinu koja je zapalila kuću bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, a potpisuje i optužnicu protiv bivše šibenske sutkinje Maje Šupe koju Uskok tereti za primanje 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu poduzetniku Blažu Petroviću.

U izjavi novinarima nakon imenovanja za vršitelja dužnosti Mišković je kazao da mu je ukazana velika čast i povjerenje. „Nastavljamo daljnju suradnju u predmetima koji su u tijeku i u budućnosti”, rekao je Mišković koji će na čelu Uskoka biti do okončanja novog natječaja za ravnatelja Uskoka.

Mišković je dužnost preuzeo od Željke Mostečak koja je na to mjesto privremeno postavljena nakon ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!